h i r d e t é s

A felénél is kevesebb oltást szállít az EU-nak az AstraZeneca

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A felénél is kevesebb oltást szállít az EU-nak az AstraZeneca

2021. január 23. - 06:46

 

80 millió vakcinát ígértek március végére, jó ha 31 millió elkészül.

A kép illusztráció! - Forrás: HANS LUCAS VIA AFP/DAVID HIMBERT / HANS LUCAS/DAVID HIMBERT

Gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt vakcinaszállítmányokat az AstraZeneca brit gyógyszergyár - közölte egy magas rangú uniós vezető a Reuters brit hírügynökséggel. Egy neve elhallgatását kérő, a tárgyalásokon részt vevő illetékes szerint a cég március végéig mintegy 80 millió adag védőoltást tervezett szállítani az EU 27 tagországának.

A gyógyszergyár korábban a második negyedévre is több mint 80 millió adag szállítását ígérte, de most nem tudott szállítási célkitűzéseket megadni az április-júniusi időszakra a gyártással összefüggő problémák miatt.

A cég a partnere, a Novasep által Belgiumban működtetett vakcinagyár gyártási gondjai miatt kellett csökkentenie a szállításokat az illetékes szerint. A szállítások csökkentését az AstraZeneca szóvivője is megerősítette az AFP francia hírügynökségnek.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január 12-én jelentette be, hogy megkapta az engedélyezési kérelmet az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinára. Az EMA akkor azt közölte, hogy január 29-én fognak dönteni."Bár nem volt határidő megjelölve a vakcinánk szállításának megkezdésére, ha meg is kapjuk az európai engedélyt, a mennyiségek kisebbek lesznek a tervezettnél az európai ellátási lánc egyik gyártási színhelyének teljesítménycsökkenése miatt" - mondta a szóvivő.

Az Európai Bizottság eredetileg 400 millió adag vakcinát kötött le.

Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa Twitter-üzenetében elégedetlenségét fejezte ki a szállítások csökkentése miatt. "A feltételes engedélyezés fenntartásával ragaszkodtunk a pontos szállítási ütemtervhez, hogy tagállamok megtervezhessék az oltási programot".

Az Oxford/AstraZeneca úgynevezett vektorvakcinája előállítása olcsóbb, mint a RNS-hírvivő módszeren alapulóké, könnyebb a szállítása és a tárolása is. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s