h i r d e t é s

A Fidesz feneketlen étvágya a fő rizikófaktor

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Fidesz feneketlen étvágya a fő rizikófaktor

2018. április 25. - 19:28

 

180-ból a 73. helyen állunk, mi magyarok.

Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Magyarország két helyet rontva 73. a Riporterek Határok Nélkül 180 országot értékelő sajtószabadság-listáján.

Eszerint számos országban a politikai vezetők egyre ellenségesebbek a sajtó munkatársaival szemben, Magyarországot is beleértve. A magyar részben a Fidesz médiavásárlásait emelték ki rizikófaktorként. - írja a 168ora.hu

A jelentés hangsúlyozza a Fidesz médiafölényét. Fidesz-közeli üzletemberek vásároltak médiumokat, az utolsó három helyi lappal együtt. Egyelőre változatos a magyar médiatérkép, mert még vannak felületek, ahol beszámolnak a Fidesz korrupciós ügyeiről, de teljesen két részre szakadt a média az országban. A Fidesz-közeli média témája a migrációról, a határvédelemről és a Soros György elleni gyűlöletkampányról szól, míg a másik rész a kormányzat korrupciós ügyeire koncentrál.

A még létező, nem kormánypropaganda médiumok kritikusak a kormányzattal szemben, ami az RSF szerint leginkább Simicska Lajosnak tudható be, aki miután megszakította kapcsolatát Orbánnal, tovább finanszírozott olyan sajtóorgánumokat, amiket eredetileg a Fidesz támogatására hoztak létre. Most a Fidesz köre leginkább két médiumra figyel, az RTL Klubra és az Indexre, mivel mindkettő kritikus a kormánnyal szemben.

Idén 180 országot vizsgáltak, Norvégia, Svédország és Hollandia áll az élen. Magyarország két pontot rontott egy év alatt, idén már a 73. helyen állunk.

A többi országot tekintve különösen nagy problémának számít, hogy három nagyhatalom, az USA, Kína és Oroszország élén is olyan vezető áll, aki üldözi a szabad sajtót, ezzel pedig rossz példát mutat, és fenyegetést jelent a demokráciára is. Az orosz hatás főleg Magyarországon, Szlovákiában és Lengyelországban érződik.

Törökország idén már a világ 25 legelnyomóbb országa közé sorolták, mivel a 2016-os puccskísérlet óta tömegesen tartóztatták le az újságírókat. A lista legvégén Észak-Korea áll, előtte Eritrea, Türkmenisztán, Szíria és Kína.

Éppen ma írtuk meg, hogy a Freedom House jelentése szerint is veszélyben van a sajtószabadság az országban, és jogvédő szervezet szerint a Fidesz azt célozza, hogy a sajtó ne tudja ellenőrizni a kormányt. (168ora.hu)


 

h i r d e t é s