h i r d e t é s

A Fidesz kezében a megyei napilapok

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

A Fidesz kezében a megyei napilapok

2017. augusztus 02. - 14:44

Eredetileg a félelemről szerettem volna írni. Arról a jelenségről, amely szép csendben belopódzott az életünkbe, s csak egyre erősödik.

A félelemről, amely megmérgezi mindennapjainkat. Hallgatva, olvasva a hétfőn és kedden történteket, most mégis másról gondolom, hogy beszélnünk kell.

Ma hazánkban még mindig a megyei napilapokat olvassák a legtöbben. A vidéken élő emberek hozzászoktak, hogy a megyei újság a mértékadó a számukra. Valamikor ezek a lapok százezer körüli példányszámokban jelentek meg Ez ma már nincs így, de még mindig sokan fizetnek elő a helyi hírharsonákra.

A Népszabadság mielőtt a nemzet gázszerelője és cinkosai cudarul eltörölték a palettáról, úgy 35 ezer előfizetővel rendelkezett, országos napilapként. A Népszava manapság úgy 20 ezer példányban jelenhet meg, a Magyar Idők című kormányzati förmedvény, pár ezer olvasóhoz juthat el.

A 18 megyei napilap--Pest megyében nincs--naponta több mint egymillió olvasóhoz is eljuthat. Például az Észak-Magyarország 35 ezer, a Kelet-Magyarország 38 ezer példányban jelenik meg.

A Fidesznek a nevezetes G-nap után újra kellett építenie a médiabirodalmát.

Ehhez minden a rendelkezésre állt. Pénz volt dögivel, Orbán kliensei házi feladatul kapták a párt új média portfóliójának a létrehozását.

Napjainkban már ismét egy tekintélyes birodalmat működtetnek. Írott sajtó, online portálok, televízió, rádió is szolgálja Orbánt. Mindez "természetesen" az évi 80 milliárdba fájó "közmédiának" csúfolt Fidesz média mellett. A köz pénzéből fenntartott csatornák öntik a nézőkre a Fidesz hatalmi érdekeit szolgáló egysíkú híreket. Eszi, nem eszi, nem kap mást.

Gyalázatos, hogy még az úszó világbajnokság versenyeinek a közvetítése közben is dőlt a nézőkre a gyűlöletkampány. A sportolók sikereinek nem lehetett tiszta szívből örülni, hiszen a gyakori "gyűlölet" egypercesektől azonnal felment az emberfia vérnyomása. A négy hírből kettő, de igen gyakran három, valamilyen módon kapcsolódott a migránsokhoz. Nem néztem minden versenyt, de a több tíz óra alatt, amit a szurkolással a képernyő előtt töltöttem, egyetlen egyszer sem hallottam, hogy milyen nehéz helyzetben van az egészségügy, netán hogyan nyúlta le a Fidesz az iskola igazgatói pályázatokat.

Hétfőn a Fidesz gyakorlatilag befejezte a "nagy művet". Minden megyei napilap a legnagyobb kormánypárt érdekkörébe került. A jövőben valamennyit, Habony Árpád és Rogán Antal irányítja, kézi vezérléssel. Két napja bedőlt az utolsó három lap is. A Russmedia , a hírek szerint 10 milliárd forintért eladta az Észak-Magyarországot, a Hajdú-Bihar megyei Naplót és a Kelet - Magyarországot.

A lapok annak az osztrák üzletembernek a tulajdonába kerültek, aki mielőtt eladta Mészáros Lőrincnek a Mediaworks kiadót, végrehajtotta a Népszabadságon a halálos ítéletet.

A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője a Népszavának úgy fogalmazott:

"Pecinát a Fidesz motiválja megfelelő módon és az, hogy az ő tulajdonába került az utolsó néhány megyei lap, azt jelenti, hogy vége a függetlenségüknek."

Hozzátette: "így már az is kijelenthető. hogy a Fidesz kezébe került az összes vidéki napilap."

Véleménye szerint az osztrák tulajdonos: " Vagy ő marad tartósan strómanként ebben a helyzetben, vagy a megfelelő pillanatban, egy megfelelő embernek ( Mészáros, Andy Vajna) adja tovább az üzletet."

A lapoknál dolgozók félnek a folytatástól. Emlékszünk mindannyian, hogy a nemzet gázszerelője, a tulajdonába került megyei lapoknál se perc alatt kirúgott mindenkit, akit nem tartottak megbízhatónak. Eljutunk oda, csakis az lehet jó újságíró is, akinek Fidesz tagkönyv van a mellényzsebében.

A Népszava arról ír:

"Olyan erős a félelem a VCP által felvásárolt három észak-magyarországi lap munkatársaiban, hogy név nélkül sem akartak nyilatkozni lapunknak arról, milyen változásokra számítanak. Egyvalaki mégis szóba állt velünk, azt mondta, egyelőre nem számít nagyobb fordulatra. A három szerkesztőségben már eddig is alacsony példányszámmal dolgoztak."

A felvásárlás következményei súlyosak lehetnek. A megyei lapok központi tartalmát már eddig is a Magyar Idők szerkesztőségénél készítették, de még volt néhány, függetlennek mondható újság is. hétfőtől ez megszűnt. A jövőben egy központi akaratot közvetít mind a 18 lap. Gyakorlatilag minden fontos médiafelület a Fidesz kezében összpontosul. Kampány üzemmódban minden, számukra fontos üzenetet több millió választóhoz tudnak szinte azonnal eljuttatni.

A Fidesz médiatúlsúlyára jelenleg nem látszik, hogyan készül a demokratikus ellenzék. A lecke adott, egy sok ismeretlenes egyenlet megoldása vár a pártokra. Az ATV, a Népszava , a Szabad Föld, és néhány internetes portál önmagában kevés lesz ahhoz, hogy a Fidesz túlsúlyát a médiában némileg ellensúlyozza.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s