h i r d e t é s

A Fidesz még a vécén is megfigyeltetett egy újságírót

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A Fidesz még a vécén is megfigyeltetett egy újságírót

2015. április 13. - 21:17
0 komment

 

Vizsgálja a Fidesz, hogyan tudtunk részletesen beszámolni az egy hónappal ezelőtti zárt ajtók mögötti frakcióülésről, ahol a miniszterelnök is felszólalt.

A hasonló szituációkat úgy próbálták elkerülni, hogy az Országgyűlésben a Fidesz alkalmazottai órákon keresztül követték, helyenként gyakorlatilag futva üldözték munkatársunkat, és a vécében sem merték egyedül hagyni. - írja a vs.hu

Szoros emberfogás alá vette a Fidesz sajtóosztálya hétfő délután a Parlamentben a VS.hu tudósítóját. Munkatársunkat két, alkalmanként három sajtómunkatárs követte órákon keresztül, bármerre járt az épületben. Kollégánk így emlékezett vissza a bizarr eseményfolyamra.

Eleinte véletlennek tűnt, hogy a kormánypárti frakció sajtósai éppen akkor és azzal a lifttel indulnak az országházi menzára, mint én, és éppen velem egy időben fejezik be az ebédjüket. Az üléstermi folyosón sétálva már gyanús volt, hogy általában máskor a frakcióirodán megtalálható pártsajtósok közül legalább egy mindig 2-3 méterre, éppen hallótávolságban volt. 

Bizonyossá akkor vált a helyzet, amikor a mosdóba mentem, hogy nyugodtan lebonyolíthassak egy telefont, anélkül, hogy állna mellettem valaki. Fél percen belül ott is megjelent és láthatóan alibi sminkigazgatásba kezdett a felügyelettel megbízott frakcióasszisztens. 

Ezután szándékosan tesztelni kezdtem a megfigyelés komolyságát: amikor betértem az egyébként már kiürült sajtóterembe, szinte rögtön bejött a megfigyelő is. A negyven négyzetméteres, üres székekkel teli szobában ráadásul egy méterre foglalt helyet tőlem, hogy lehetőleg ne csak a telefonokat hallja, de rálásson a laptopomra is.

hajnit követik álló

Amikor a sajtóteremből futva indultam az ülésterem felé, futott utánam a Fidesz-alkalmazott is. Amikor egy folyosóról nyíló lépcsőházba beugorva azt hittem, hogy leráztam, pillanatokon belül benyitott oda egy másik sajtós, aki ezek szerint egy másik pozícióból figyelt.

Ezek után fél órán keresztül hol egyikük, hol másikuk loholt a nyomomban, noha addigra már szándékosan keresztül-kasul szeltem a házat, ők azonban mindig hallótávolságon belül maradtak.

Amikor a kergetőzést megunva megfordultam, a frakció sajtósa ártatlan szemekkel állította: nem követ senkit, csak éppen ugyanarra van dolga. Később már elismerte, hogy megbízást teljesít, és tegyek panaszt a sajtóosztályon, ha ez zavar.

Feltettem a kérdést a követésben szintén részt vevő sajtófőnöknek is, aki elsőre szintén tagadta, hogy rám álltak volna. „Elég nagy a Parlament, oda megyünk, ahová akarunk” – próbálta elütni a dolgot. Később elárulta, hogy arra kíváncsiak, hogy a VS.hu vajon ma is jól értesült lesz-e a Fidesz frakcióülésének részleteiről.

EZÉRT GURULT BE A FIDESZ

A párt azon háborodott fel, hogy egy hónappal ezelőtt részletesen számoltunk be a Fidesz-KDNP frakcióüléséről. Ezen jelen volt Orbán Viktor is, aki az Iszlám Állam elleni katonai részvétel fontosságáról beszélt. A miniszterelnök zárt ajtók mögött más hangot ütött meg, mint a nyilvánosság előtt. Információink szerint arról beszélt: az Iszlám Állam elleni háborúval Magyarország demonstrálná a nyugati elkötelezettségét. Washington így nehezebben tudna nyomást gyakorolni a magyar kormányra, amelynek nőne a belpolitikai mozgástere.

Rogán Antal frakcióvezető a két héttel ezelőtti frakcióülésen nehezményezte, hogy a miniszterelnök felszólalásáról részletes beszámoló jelent meg, úgy tudjunk, a VS.hu nevét nem mondta ki. A frakcióülésen felszólította a kiszivárogtatót vagy kiszivárogtatókat, adja fel magát, mert úgyis megtudja, ki, illetve kik volt azok. A hétfői ülésen megismételte a figyelmeztetést, általánosságban is arra kérte a képviselőket, hogy ne teregessék ki a sajtónak az ülés részleteit.

A konfliktus nem új keletű, a kormánypárt rendre megkísérli megakadályozni, hogy képviselőik beszámoljanak a zárt ajtók mögötti tanácskozásokról. Itt olyan kijelentések is elhangzanak, amiket a párt politikusai nyilvánosan nem vállalnának, azok ugyanis népszerűségvesztést eredményeznének. Többször előfordult, hogy arra a folyosóra vagy emeletre sem engedik be az újságírókat, ahol a párt testületei üléseznek. A tavaszi parlamenti választás előtti listaállításnál az is szempontból volt, hogy az egyes képviselők mennyire pletykásak.

 

vs.hu


 

h i r d e t é s