h i r d e t é s

A Fidesz sajátosan ellenzi a bevándorlást

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Fidesz sajátosan ellenzi a bevándorlást

2019. szeptember 09. - 08:57

Vannak helyzetek, amikben nem lehet jó választ adni egy bizonyos kérdésre. Ezt Kósa Lajos, kormány hivatalból tartott hülyéje igazolhatja. Jelen írásunk persze nem, vagy inkább nem teljes egészében Kósa viselt dolgairól szól, arra ugyanis – képességei ismeretében – képtelennek tartjuk, bárminemű propaganda kigondolására. Nem, ezúttal a kormány bevándorlásellenes politikájának sajátosságai szúrtak szemet a Wall Street Journalnak.

Ukrán hirdetések magyarországi munkáról - Forrás: alfahir.hu

Azt már megtanulhattuk, hogy a kormány szándékosan tartja alacsonyan a béreket. És bár ezt annak tudja be, hogy a nagyobb vállalatok könnyebben fordulnak az olcsó munkaerőhöz. Hogy ezzel és finoman szólva is vitatható egyéb döntéseivel több mint félmillió magyar el- és kivándorlását provokálták ki, igazán nem számít.

Sokkal inkább az űr érdekes, ami „kalandvágyó” honfitársaink helyén támadt a munkaerőpiacon.

A cikk alapkonfliktusa természetesen az, hogy a munkaerőhiány miatt magyar kormány rengeteg külföldit igyekszik idecsábítani, miközben Orbán Viktor szavakban a legradikálisabb bevándorlásellenes kormányfő az EU-ban, aki az „etnikai homogenitás” megőrzését, a „népességcsere” elkerülését állította politikája középpontjába, és még a családtámogatási akciótervnek is az a filozófiája, hogy a csökkenő népességből fakadó problémákat semmiképpen sem szabad a bevándorlással orvosolni.

A WSJ megjegyzi, hogy bár ezt kevésbé hangosan hirdeti az Orbán-kormány, egy évvel ezelőtt olyan új szabályozást készített a külföldi munkavállalóknak, ami az egyik legliberálisabb az unióban.

Már 2017 és 2018 között is 43 százalékkal nőtt a munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldiek száma, de az akkori 50 ezres szám mára többszörösére növekedhetett a gyorsított eljárásnak hála. A lapnak nyilatkozó Dávid Ferenc közgazdász, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára 150 és 200 ezer közé teszi az aktuális számukat. Sokan érkeznek Ukrajnából, Indiából, Mongóliából, Vietnamból. /444/

Mindez, különösen az ukrán vendégmunkások jelenléte azért is nagyon érdekes, mert

a Fidesz több alkalommal is arra hivatkozott, hogy az ukránok veszik el a munkánkat.

Mesteri húzás egy olyan fenyegetésre hivatkozni, amit részben a kormány kontrollál és menedzsel. A nép pedig a jelek szerint megeszi.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s