h i r d e t é s

A fideszes Boldog István több százmilliós korrupciós ügyében nyomoz az ügyészség

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A fideszes Boldog István több százmilliós korrupciós ügyében nyomoz az ügyészség

2019. október 02. - 12:43

 

A fideszes országgyűlési képviselő több százmillió forintos önkormányzati megrendelések ügyében zsarolhatott több környékbeli polgármestert, állítja Hadházy Ákos az ügyészség tájékoztatására hivatkozva. - írja a keleten.hu.

Forrás: Boldog István/Facebook

Hadházy „helyi informátoraitól” értesült az ügyről, majd Polt Péterhez fordult azzal a kérdéssel, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerületben folyik-e olyan korrupciós nyomozás, amelyben önkormányzatok és egy parlamenti képviselő is érintett. A legfőbb ügyész szűkszavú válaszában elismerte, hogy

ilyen büntetőügy valóban folyamatban van.

Miután a választókerületből két képviselő ül az Országgyűlésben, s a jobbikos Csányi Tamással egyeztetve kiderült, hogy „természetesen nem róla van szó”,

így az ügyben érintett honatya nem lehet más, mint a fideszes Boldog István

– mutatott rá Hadházy Ákos. A független képviselő hozzátette: „informátoraitól” úgy tudja, Boldog 2017-ben szülőfalujába, Kétpóra rendelte a környékbeli települések vezetőit, és kerek-perec közölte velük:

ha nem adnak vaskos megrendeléseket az általa megnevezett cégeknek, ne is reménykedjenek uniós pénzekben.

A zsarolás tárgyává tett összegek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében lettek odaítélve. Hadházy szerint megvizsgálva az elmúlt időszak pályázati döntéseit, világosan látszik, hogy azok a települések, amelyek engedtek a nyomásnak, kaptak támogatást, míg azok, amelyek nem – köztük azok, akik hozzá fordultak a történettel – nem, vagy alig nyertek.

A kétpói találkozók Hadházy szerint titokban zajlottak, a fideszes politikus külön-külön rendelte magához a polgármestereket. Boldog azonban tavaly márciusban egy nyilvános rendezvény alkalmával alig finomabban jelezte a környékbeli településeknek, ki a főnök a választókerületben. A polgármesterek számára szervezett cserkeszőlői tanácskozás célja papíron a “következő 4 év fejlesztési programjának megalkotása a választókerületben” volt. Ám

a megbeszélésen való részvétel feltétele nyilatkozat aláírása volt, melyben támogatásukról biztosítják a választásokon Boldogot.

A politikus szerint a feltételezhető korrupciót jól nyomon lehet követni több helyi vállalkozás hirtelen, semmiből jött mesés felfutásán. Jellemző példaként megemlítette a Profiter Machine Kft-t, amely 2017 májusig más néve működött, minimális nyereséggel. Miután egy jászberényi nő megvette, a vállalkozás profitja tavaly varázsütésre 300 millió forint fölé ugrott. Első önkormányzati megrendelésüket hogy, hogy nem, a 2014-ig Boldog által vezetett Kétpón nyerték el, ezt még több mint tucatnyi siker követte – egyetlen kivétellel mindig a választókerületben.

Kérdésre válaszolva Hadházy Ákos elmondta: pontosan még nem látszik, mekkora összegű korrupcióról lehet szó, ám

az érintett önkormányzati közbeszerzések összege meghaladja az 500 millió forintot.

Hangsúlyozta: szinte kizárólag meghívásos tenderekről van szó, amelyeken eleve csak a kijelölt cégek indulhattak el.

Csányi Tamás az elhangzottakra reflektálva hangsúlyozta: hogy a korrupció maga a kormány politikája, azt a Fidesz-közeli Lánczi Andrástól már évek óta tudjuk. Boldog István ügy szerinte nem más, mint „a NER működés közben”.

Hozzátette:

Minden álnemzeti és álkeresztény fideszes műmájernek ajánlom figyelmébe a Tízparancsolat nagyon egyszerűen, által is érthetően megfogalmazott két pontját: ne hazudj, és ne lopj!

Boldog István kedd délután közleményben reagált a vádakra. A képviselő szerint csupán “politikai cirkuszról”, van szó, amely “hangulatkeltés a választási kampányban”.

A fideszes képviselő azt írja, eddig egyetlen hivatalos megkeresést sem kapott, de szükség esetén “természetesen állok a hatóságok rendelkezésére”.

A sajtótájékoztató után néhány órával a legfőbb ügyészség közleményt adott ki, amelyben reagáltak Hadházy Ákos nyilatkozatára:

“Dr. Hadházy Ákos 2019. szeptember 5-én kelt levelében közérdekű adatigényléssel fordult az ügyészséghez, amelyben elsősorban azt kérdezte, hogy “Érkezett-e feljelentés (vagy nyomozás áttétel) Önökhöz 2017 óta olyan ügyben, amely Jász-Nagykun-Szolnok megye 04 számú országgyűlési egyéni választókerületét (a választókerület székhelye Törökszentmiklós) – azok településeit – érinti olyan vonatkozásban, hogy választókerület települések uniós pályázati pénzeinek a felhasználása során költségvetési csalás és korrupciós bűncselekmények elkövetésének a gyanúja merült fel?”

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész a 2019. szeptember 23-án kelt válaszában az országgyűlési képviselőt arról tájékoztatta, hogy a feltett kérdés alapján jelenleg van beazonosítható ügyészségen folyamatban lévő büntetőügy.

A legfőbb ügyész válasza kizárólag a fenti kérdésre vonatkozik, és egyetlen személyt sem érint.

Dr. Hadházy Ákos további 3 kérdésére a legfőbb ügyész válasza az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Infotv.), valamint a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (Be.) rendelkezései alapján nem tér ki.”

keleten.hu


 

h i r d e t é s