h i r d e t é s

A figyelmeztetés időben megtörtént!

Olvasási idő
8perc
Eddig olvastam

A figyelmeztetés időben megtörtént!

2018. május 14. - 13:55

 

Ha az Orbán kormány folytatja jelenlegi politikáját, akkor az ország összeomlik - nyilatkozta a B1 blognak a neves katolikus értelmiségi Horányi Özséb.

Forrás: Hír Tv/Alinda

"A Fidesz jövőre akár újból kétharmados többséget szerezhet, pedig megérett a helyzet egy komolyabb átrendeződésre"

A Pax Humana elnökségi tagja, több egyetem tanára korábban a Hír Tv Alinda című műsorában már beszélt arról, hogy Magyarországot nem a keresztény elvek szerint vezetik. A miniszterelnököt hatalomban tartó értelmiségi körök jól látják ugyan a kormány hibáit, de az egzisztenciális félelmek miatt ma már egyre kevesebben merik nyilvánosan bírálni. Pedig ami az oktatás területén történik az egyenesen nemzetellenes, véli Horányi, aki a menekültekkel szemben hiányolja a kötelező irgalmat.

B1 blog: A kormány már évek óta menekültellenes politikát folytat, ami ellen most felemelte a hangját. Miért most szól?  

Horányi Özséb: Nézze, azt ma is helyeslem, ha a kormány igyekszik megvédeni az ország rendjét, lakóit a káosztól. Ez is dolga. Az viszont már elfogadhatatlan számomra, ha a hatalomból hiányzik a menekültekkel szembeni irgalom és a szolidaritás.

A sietve kiépített szögesdrótra, vagy árammal teli kerítésre gondol?

A kormány nemcsak fizikai, hanem jogi akadályokkal is próbálja útját állni a politikai, vagy gazdasági menekülteknek. Még ez is rendben lenne, de a hatalom a végveszély ellen menekülő idegent is igyekszik kiszorítani, ami borzasztó. Ezek

a földönfutók ráadásul nem is nálunk akarnak véglegesen letelepedni,

csak némi táplálékra, menedékre szorulnának. Ezért állítom ma, hogy a kormány nem keresztény értékek szerint vezeti az országot.

Közben persze a kormánypropaganda azt dübörgi, hogy itt az egész keresztény Európa védelme zajlik. Ezt elutasítja?

A szavak nagyon béketűrőek, de a valódi szándék talán egészen más. A magyarság társadalomképében régóta van egy toposz: a törökök ellenében valóban védtük a keresztény Európát. Az efféle megközelítésnek a XXI. századi Unióban semmi értelme, egységes megoldásokat kéne találni, de ehelyett csak szerencsétlenkedéseket látunk.  A helyzet megoldatlansága nem csak a magyar kormány, hanem az egész Európai Unió tehetetlenségét jelzi.

Ha nem keresztény szellemben vezetik az országot, akkor miért nem emelték fel hangjukat időben a keresztény egyházak, vagy a holdudvarában a keresztény értelmiség, esetleg ön személyesen?

A közpolitikában nem veszek részt, de követem az eseményeket, ha kérdeznek, akkor elmondom, hogy mire jutottam. 

Ön egy ismert katolikus értelmiségi, mióta formálódik önben a hatalom kritikája?

Követem az eseményeket, ha rendszeresen nem is tiltakozom.

Pedig, ha az egész keresztény társadalom időben felemeli a hangját a menekültek ügyében, akkor talán nem ütnek le ököllel valakit az utcán, csak mert migránsnak nézik. Vagy a kormány sem mert volna plakátokkal gyűlöletet szítani, ha hívei között ellenállást észlel. Nincs már késő?    

Nem tudom. Nyilván ön is tudja, hogy ma a hatalmat gyakorló pártok azzal tartják egyben szavazótáborukat, hogy ellenségképet kreálnak.

Az utcán megjelenő idegenek tehát egyszerűen csak kapóra jöttek.

A hatalom birtokosai a menekülteket nem feltétlenül gyűlölik, csak éppen kihasználják a társadalomban keletkező félelmet. És szörnyű a tempó.

De ha a kormányt támogató értelmiség időben leleplezi ezt?

Aligha lehetett volna ezt megakadályozni. Az unió vezetése, vagy az Európai Parlamentben ülő pártok mind-mind elmondták sokszor, de teljesen hiába. A hatalom birtokosai mennek a maguk feje után. A magyar kormányt nehéz megállítani, mert felfogásuk szerint a hatalom megtartásának mechanizmusáról van szó: az ellenségképzésről. Szomorú, de ez ma mindent felülír.

Igaza lehet, a politika nem elég keresztény értékrendű, de mi van az egyház befolyásával?

Az egyház komoly befolyással bír, de a közös hatalom megtartásának mechanizmusa az egyház álláspontját felülírja.

Ezt érzékelte egy Cseh Péter Mihály nevű ifjú szekszárdi lelkész is, aki hívei nevében nemcsak azt tudakolta a kormányfőtől, hogy ki az a Habony Árpád, hanem azt is kérdezte a pécsi püspöktől, Udvardy Györgytől, hogy mi a keresztényi álláspont a menekültügyi népszavazáson. Tudja, mi volt a válasz?

Nem emlékszem.

Cseh Péter Mihály lelkészt felfüggesztették, áthelyezték, elhallgattatták, megfélemlítették.  A keresztény értelmiség nem tudta őt megvédeni?

Ezek szerint nem, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Cseh Péter Mihály hangja, hanghordozása kifejezetten provokált. Nem volt szerencsés.  Persze tudok önnek más hasonló esetet is. Emlékeim szerint a röszkei Liszkai Tamás is ugyanígy járt, főpásztora őt is felfüggesztette.

Pedig ő is csak azért kérdezte, hogy mit kell tenni a menekültekkel?

A Magyar Katolikus Püspöki Kar megszólalása vitathatatlanul fontos lett volna. De továbbmegyek,

valamennyi történelmi egyháznak elemi feladata lett volna

testületi véleményt megfogalmazni. Talán még közösen is! Ez is elmaradt, ami szerintem botrány!

Ehelyett a főpásztor Erdő Péter azt nyilatkozta, hogy „embercsempésszé válnánk, ha befogadnánk menekülteket”.

Ez szerencsétlen megnyilatkozás. A katolikus egyház ahelyett, hogy a dolgát végezné, úgy tűnik, politizál. Persze Európában sem mindenütt rendezettek a viszonyok, pedig Ferenc pápa igyekszik utat mutatni, életveszélyben lévő menekülteket vitt a Vatikánba. De itthon is sokan tudták a dolgukat, köztük Beer Miklós, váci püspök vagy Várszegi Asztrik a pannonhalmi főapát.

Szóvá tette azt is, hogy felháborítja, ami a magyar közoktatásban, vagy a felsőoktatásban történik, mert a jelek szerint a kormányzat célja az, hogy önálló gondolkodásra képtelen alattvalóként kezelje, vagy tartsa a felnövekvő generációkat. Ez is hatalmi kérdés lenne?

Szerintem képtelenség 14 éves korban életre szóló pályát választani. Amikor a mai oktatási rendszer mégis erre rákényszeríti a felnövekvő generációt, akkor korlátozza a szabadságát. Szemben a német, az osztrák, vagy más európai rendszerekkel.

Ahol velünk ellentétben nem csökkentik a gimnáziumok számát, hanem fenntartásukkal későbbre halasztják a pályaválasztást. Nálunk azt sugallják a 16 évre leszállított tankötelezettséggel, vagy a szakmunkásképzőnek is felfogható szakközépiskolával, hogy nem kell tanulni. „Csináld, amit mondunk, kész!” Ez a módi. Az önálló döntésről le vannak szoktatva a diákok, pontosabban annak igényét ki sem alakítják a mai iskolarendszerben.

Ez tartja fenn a munkanélküliséget?

Hiába szerez valaki egy szakmát húsz éves korában, ha az néhány éven belül elavul.

A világ fejlődésének iránya az, hogy a korábban fejletlen országba telepített ipart visszaviszik az anyaországba, ahol automaták dolgoznak majd.

Pontosan. Emiatt aztán már fizikai munka sem marad majd nálunk, vége lesz az összeszerelésre berendezkedett iparnak. A világban már együttműködő robotok is dolgoznak néhány éve, ami komplett folyamatokat képes elvégezni az ember ellenőrzése nélkül. Ez lesz a jövő!  A magyar szakmunkások tömegének pedig elavul a tudása, és lesz belőle munkanélküli. Ezért

a kormány oktatáspolitikáját kifejezetten nemzetellenesnek tartom.

Magyarországon már ciklusok óta olyan kormány regnál – a mostani különösen az – amely nem törődik azzal, hogy a diákok az iskolában tényleg megtanulják-e azt, amire az életben szükségük lesz. Pedig a folyamatosan romló felmérések sora bizonyítja, hogy a magyar iskolarendszerrel alapvető baj van.

No de ha a nemzeti politikát ígérő Orbán Viktor, akár az oktatásban, akár más területen nemzetellenes politikát folytat, akkor azt vajon miért hagyja a nemzeti érzelmű oldal, amely megválasztotta? Miért?

Szerintem a háttérben vannak figyelmeztetések, ahogy menekültügyben is, de ezek nem mindig nyilvánosak. Akik az oktatásügyet irányítják, azok biztosan nem értenek a dolgukhoz.

Gondolja, hogy nem Orbán, hanem az oktatás miniszter zárná be a CEU-t?

Szerintem azt csak vicc. Nem gondolják komolyan.

Elfogadhatónak tartja, hogy Palkovics László, oktatási államtitkár - aki egyébként akadémikus - kimegy külföldre és azt sem tudja világosan megmondani, hogy az általa beterjesztett törvény alapján mi lesz a CEU-val?

Ténykedéséről nekem is rossz a véleményem, normális országban már rég le kellett volna mondania.

Feltéve, ha ő vicceli meg a világot a CEU bezárásával, és nem Orbán Viktor.

Ez mindegy, nincs keresnivalója a kormányban. Az végképp nem érv, hogy aki kettővel előtte volt hivatalban, az még alkalmatlanabb.

A kormány hívei között is sok kritikus lenne, ha másért nem a szinte nyílt korrupció miatt. Hangos bírálat mégsem hangzik el, mert egzisztenciális bizonytalanság tartja félelemben az országot.  Nem gondolja, hogy azért, mert akik hatalomba segítették Orbánt, sokáig késlekedtek a kritikával?

Talán nem is látják a bajt, vagy nem akarják,

ezt diktálja az érdekük.

Érdekes, hogy a püspöki kar, de a katolikus értelmiség is elfogadhatónak tartja, ha a baloldali kormány ellen tüntetnek, de ha a jobboldal vezeti a kormányt, akkor finomkodva elutasítja a pártpolitikát. És csendben tudomásul veszi a szervezett korrupciót, a demokrácia szétverését is. Hogy van ez?

Itt a szavak háborújáról van szó. A jelenlegi kormánypolitikánál baloldalibb politikát nem lehet folytatni. Hisz vállalkozás-, innováció - és versenyellenes, viszont híve a protekcionizmusnak. Ez nem jobboldali program, inkább szocdem, de hajaz a kádári politikára is. Folyamatosan címkékben gondolkodik, ahelyett, hogy megnézné, hogy ténylegesen mi történik. Így aztán nehéz tájékozódni.

Kommunikációval foglalkozó kutatóként mi a véleménye: a kormánymédiává züllesztett köztévé, vagy a közrádió műsoraiból, illetve Mészáros Lőrinc megyei lapjaiból el tudja dönteni a magyar társadalom, közte a vidék, hogy rendben mennek-e a dolgok, illetve hogy le kell-e váltani a kormányt, vagy sem?

Normál körülmények között az állampolgárnak nem dolga, hogy mindennap eldöntse, hogy jól mennek a dolgok vagy sem. De az felvetődik, hogy a viszonyaink a képviseleti demokrácia szempontjából normálisak-e? Könnyen lehet, hogy nem azok.

A jelenlegi hatalomnak pedig nem is célja, hogy ez kiderüljön. Inkább ennek ellenkezője. Emiatt aztán a Fidesz jövőre akár újból kétharmados többséget szerezhet. Pedig megérett a helyzet egy komolyabb átrendeződésre, egyelőre azonban ennek semmi reális esélye nincs.

No de ez hova vezet?

Összeomláshoz. A jelenlegi helyzet ugyanis nem tartható sokáig.

Hosszú távon persze optimista vagyok, csak rövidtávon vagyok nagyon pesszimista. A rövidtáv alighanem a következő öt évet jelenti.

Kardos Ernő / B1 blog


 

h i r d e t é s