h i r d e t é s

A Földtől 3000 km-re húzott el egy aszteroida, a tudósok csak utólag vették észre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A Földtől 3000 km-re húzott el egy aszteroida, a tudósok csak utólag vették észre

2021. november 04. - 08:48

A csillagászok csak 4 órával azután fedezték fel a 2020 UA1 aszteroidát, hogy az elhaladt a Dél-sark mellett.

A kép illusztráció! - Forrás: Útajövőbe

A múlt hét folyamán egy hűtőszekrény méretű aszteroida húzott el a Föld mellett – számolt be róla a CNet. A 2021 UA1 névre keresztelt égitest csupán 3000 kilométerrel került el a Déli-sarkot, ami már önmagában is ijesztő, ám ami még ennél is rosszabb: a szóban forgó égitest létezéséről csak órákkal azután szereztek tudomást a csillagászok, hogy az már elhaladt mellettünk.

Az űrszikla október 24-én haladt el a bolygónk mellett, a CNet beszámolója szerint pedig azért nem vették észre azt a tudósok, mert a Nap felől érkezett. A tudósok csak 4 órával a távozása után regisztrálták az aszteroidát.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az átmérője nagyjából 2 méter volt, ami azt jelenti, hogy nem jelentett komoly veszélyt a bolygónkra. Ha meg is történt volna a találkozó, a legnagyobb része elégett volna a légkörben.

A NASA azokat az égitesteket, amelyek 1,3 csillagászati egységnél – vagyis 194,5 millió kilométernél – közelebb kerülnek a Földhöz, földközeli objektumoknak (near-Earth object, NEO) nevezi. A szervezet ezek regisztrálására, méretük és összetételük meghatározására földi és űrbéli teleszkópokat használ. Ahhoz, hogy egy objektum veszélyes legyen, legalább 140 méter átmérőjűnek kell lennie, vaygis az UA1 nem jelentett komoly veszélyt.

A NASA egyébként épp november végén indítja el a világűrbe azt a rendszert, ami a jövőben megvédheti a Földet az asztaroidáktól. A DART első tesztjét 2022 szeptemberére várják a tudósok. (hvg.hu)