h i r d e t é s

A forint gyengülése elsősorban az állampolgárokat sújtja!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A forint gyengülése elsősorban az állampolgárokat sújtja!

2020. január 29. - 17:26

 

"A forint gyengülése a kormány, a jegybank, és a multik érdekeit szolgálja."

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

" Az egésznek az elszenvedője pedig az átlagpolgár, aki a piacon drágábban vásárol, a vagyona pedig folyamatosan leértékelődik” nyilatkozta Mellár Tamás közgazdász, független parlamenti képviselő a Hírklikk-nek.

Mellár szerint a leértékelő forint politikájának nagyon nagy veszélye is lehet, mert ha a piac kezd a tartós gyengülésre spekulálni, akkor drámai gyorsasággal elértéktelenedhet a nemzeti valuta.

"A forint nem azért gyengül, mert a nemzeti bank nem tudná megvédeni a nemzeti valutát, hanem mert nem is akarja.  A forint leértékelődése kifejezetten kormányzati szándék, mert ez felel meg a követni kívánt gazdaságpolitikának. Ugyanis a romló forint árfolyama ösztönzi az exportot, miközben visszafogja az importot."

"A forint gyengülése a kormány, a jegybank, a nagycégek és a multik érdekeit szolgálja. Az egésznek az elszenvedője pedig az átlagpolgár, aki a piacon drágábban vásárol, a vagyona pedig folyamatosan leértékelődik. Tehát azokban az országokban, ahol nem engedik a nemzeti valutát leértékelődni, ott inkább az „emberek”érdekeit szolgálják. A legtöbb ilyen ország egyébként igyekszik az euró övezetbe, mert ez mindenki számára fokozza a pénzügyi biztonságot. Ezt a törekvés nálunk hiányzik"


 

h i r d e t é s