h i r d e t é s

A forradalomra emlékeztünk

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A forradalomra emlékeztünk

2019. november 18. - 06:52

 

A bársonyos forradalom 30. évfordulójára emlékezett az ország. - írja az ujszo.com.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és felesége, Lévai Anikó (j), Peter Pellegrini szlovák (j3), Andrej Babis cseh kormányfő (j4) és felesége, Monika Babisová (j5), valamint Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter (j6) a 30 évvel ezelőtti csehszlovák rendszerváltoztatás, a bársonyos forradalom kezdetének alkalmából rendezett koszorúzáson a Szabadság Kapuja emlékművénél a Pozsonyhoz tartozó Dévényben 2019. november 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az évforduló alkalmából ünnepi beszédet tartottak a közjogi méltóságok, míg az ellenzéki politikusok tüntetéseket szerveztek.

Harminc évvel ezelőtt robbant ki a bársonyos forradalom, melynek következtében megbukott az egypártrendszer, és az ország a demokratizálódás útjára lépett. Az évfordulóra országszerte rendezvényeket szerveztek az egész hétvégén, Pozsonyban pedig a Szlovák Nemzeti Felkelés terének (Sznf) egy részét átnevezték Bársonyos forradalom térre.

Együtt emlékezett '89-re a két ország

Vasárnap délelőtt Csehországban találkozott a visegrádi négyek delegációja, hogy közösen emlékezzenek meg a '89-es eseményekről. Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök kiemelte, hogy a változások bármiféle erőszak nélkül, valamint alkotmányos keretek között zajlottak.

Ezt pedig nem tekinthetjük magától értetődő dolognak, elég csak megnézni a más országokban zajló véres eseményeket. Azt hiszem, hogy ösztönző példa lehetünk mindenkinek

– vélekedett a kormányfő.

Pellegrini a 89-es események társadalmi örökségéről is beszélt, véleménye szerint a közös megoldások keresése az egyetlen járható út az ország számára, és ebben rejlik a bársonyos forradalom üzenete is. „30 évvel ezelőtt éppen bontottuk a barikádokat, most pedig azt látjuk, hogy mentális értelemben újra felállítottuk őket” – zárta beszédét a szlovák miniszterelnök.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó megkoszorúzza a Szabadság Kapuja emlékművet a 30 évvel ezelőtti csehszlovák rendszerváltoztatás, a bársonyos forradalom kezdetének alakalmából a Pozsonyhoz tartozó Dévényben 2019. november 17-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán: mi vagyunk Európa

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kiemelte, hogy a magyar fiataloknak a cseh és a lengyel antikommunista ellenállás volt a példa, melynek segítségével a magyarok is hozzákezdtek a kommunista rendszer lebontásához.

Azt mondhatom önöknek, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy mi vagyunk Európa jövője

– közölte Orbán.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök beismerte: nem büszke rá, hogy korábban megadta magát a rendszernek.

A kommunista párt tagja voltam, és mint már sokszor mondtam, nem vagyok büszke rá. Nem voltam olyan bátor és elkötelezett, mint Havel abban az időben

– mondta a kormányfő. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig hangsúlyozta, hogy a forradalom első hullámai éppen Lengyelországból indultak, majd végigsöpörtek egész Európán.

Čaputová koszorúzott

Szlovákiában vasárnap délután ünnepélyes megemlékezést tartottak Dévényben, a Szabadság Kapuja emlékműnél. A rendezvényen több szlovák köztisztviselő is részt vett, köztük Zuzana Čaputová köztársasági elnök, Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter, és Onderjcsák Róbert (Híd), a védelmi minisztérium államtitkára, de megjelent Andrej Kiska, a Za ľudí párt elnöke is. Ugyanezen a helyszínen később megjelent Peter Pellegrini is, aki a V4-es kormányfőkkel együtt megkoszorúzta az emlékművet. Čaputová ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a Csehszlovákiában élő lakosoknak csaknem fél évszázadon keresztül kellett szenvednie a kommunista rendszer szörnyűségei miatt.

A gazdákat megfosztották a földjeiktől, a kézművesek termékeit elkobozták, a vállalkozóknak le kellett mondaniuk cégeikről. Több ezer embert küldtek börtönbe, mert a profiljuk egyszerűen nem illett bele a rendszerbe

– mondta az államfő.

A helyszínen felbukkant Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke is, azonban a rendezvény kezdete előtt elhagyta Dévényt. „Csendben emlékeztem meg mindenkiről, aki a menekülésért cserébe a saját életével fizetett” – magyarázta a parlament elnöke.

Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó megkoszorúzza a Szabadság Kapuja emlékművet a 30 évvel ezelőtti csehszlovák rendszerváltoztatás, a bársonyos forradalom kezdetének alakalmából a Pozsonyhoz tartozó Dévényben 2019. november 17-én. Balról Peter Pellegrini szlovák kormányfő (b3). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az ellenzék tüntetett

Az OĽaNO által szervezett tüntetésen a Szlovák Nemzeti Felkelés terén elsősorban az ellenzéki pártok összefogását hangsúlyozták, de Igor Matovič pártelnök az MKP-ról is beszélt. Hangsúlyozta: a nagyobb politikai pártok vegyék listájukra a kisebb pártok jelöltjeit, s felszólította az MKP-t, hogy ossza meg a listáját.

A magyar politikum mindig a demokratizálódás oldalán állt, így most a szlovák pártokon a sor, hogy segítsék az MKP-t

– fogalmazott Matovič.

Grendel Gábor az OĽaNO parlamenti frakciójának tagja arra emlékezett, hogy édesapja, Grendel Lajos 30 évvel ezelőtt ugyanitt állt, és felszólalt a magyar kisebbség nevében. Hozzátette: úgy véli, a forradalom még nem ért véget. Richard Sulík, az SaS elnöke a nyugattól való gazdasági elmaradásról beszélt.

Jobban kellene gazdálkodnunk a szabadsággal, a felelősség pedig a választópolgárok kezében van

– mondta Sulík. A Tisztességes Szlovákiáért által szervezett megemlékezésen a Szabadság tér szinte teljesen megtelt, ezen a politikától mentes rendezvényen színészek, művészek és zenészek vettek részt. A tömeg itt lényegesen nagyobb volt, mint az ellenzéki pártok részvételével zajló tüntetésen. Balog Beáta, a Sme napilap főszerkesztője is felszólalt, s hangsúlyozta: a demokráciáért és a szabadságért újra harcolni kell.

ujszo.com


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s