h i r d e t é s


A frissítő hidegfront mögött közeledik a forróság!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A frissítő hidegfront mögött közeledik a forróság!

2017. augusztus 07. - 06:31

 

Hétfőn a hőségzáró hidegfront mögött nagyjából 10 fokkal esnek vissza a hőmérsékletek, többfelé szeles időre készülhetünk. - írja az Időjárás.hu.

A felfrissülés viszont csak átmeneti: szerdától pár napig ismét rekkenő forróságra számíthatunk, 35, 37 fok lesz!

Augusztus 6-ra virradóan megdőlt a minimumhőmérsékleti melegrekord: Szegeden 25,6 fokos minimumot regisztráltak. A budapesti is megdőlt, Budapest belterületen egész éjjel nem hűlt 24,9 fok alá a levegő.

Augusztus 5-ére virradóan megdőlt a minimumhőmérsékleti melegrekord: Budapest Lágymányoson egész éjjel nem hűlt 26,6 fok alá a levegő.

Délelőtt továbbra is sok lesz a felhő felettünk, de nyugat felől elkezdődik a felhőzet vékonyodása, csökkenése. Kezdetben szórványosan várható zápor, majd egyre inkább keletre helyeződik a csapadéktevékenység. 

Délután nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, de keleten többnyire erősen felhős, borult marad az ég. A Tiszántúlon kezdetben még többfelé lehet eső, zápor, majd ott is megszűnik a csapadék. Élénk, többfelé erős lesz az északias szél.

Az előző napokhoz képest jelentősen visszaesik a hőmérséklet, délután 21, 27 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológia

Hétfőn véget ér a hőhullám, ami már akkor is nagy megterhelést jelentett önre is, ha alapvetően egészséges szervezettel rendelkezik. - írja a meteoklinika.hu.

Helyette azonban egy másik hatás, egy hidegfront ró most terhelést a szervezetünkre. A megterhelő hőség több mint egy hete tart, ami extrém megterhelést jelentett még az egészségesekre nézve is, ez az intenzív változás pedig legalább ilyen megterhelő mindenki számára.  A front nyomában markáns hidegfront jellegű tünetek jelentkeznek. A vérnyomás-ingadozás, keringési problémák mellett erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély is. A mindenórás kismamáknál akár a szülés is beindulhat.

A görcskészséget megnövelt magnézium-bevitellel mérsékelheti, erre jó megoldás lehet, ha több spenótot, mandulát vagy teljes kiőrlésű lisztből készített pékárut fogyaszt, de az intenzívebb panaszok ellen magnézium-készítmények ajánlottak. Mindenkinek ajánlott a sok pihenés és a nyugalom, a kimerült szervezetet érő hatások intenzívebben jelentkeznek.

A zivatarok idején az asztmások állapota romlik, amennyiben ön is az érintett csoportba tartozik, akkor vihar idején tartózkodjon zárt helyen és pihenjen le!

A pollenterhelés közepes, záporok után fél órával viszont szinte minimálisra csökken, az allergiásoknak érdemes ezeket az időszakokat kihasználni szabadtéri tevékenységeik elvégzésére.

Az UV-sugárzás időben és térben ingadozó lesz, az ország nagyobb részén nem számottevő.

A közlekedést nyugaton délutántól elsősorban az erős, szél veszélyezteti, a csökkent menetstabilitás mellett a letörő faágak is balesetet okozhatnak. A zivatarokban nedves, csúszós útszakaszokkal, felhőszakadással is találkozhat, vezessen lassabban, óvatosan, tartson nagyobb követési távolságot, szükség esetén álljon félre.

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..