h i r d e t é s

A fülledt idő folytatódik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A fülledt idő folytatódik

2019. augusztus 26. - 06:08

 

A hét első felében folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt idő, majd szerdától szárazabb légtömegek érkeznek. - írja az Időjárás.hu

CIVILHETES olvasói fotó

Délelőtt a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé kialakulhat zápor, zivatar.

Délután a pár órás napsütés mellett országszerte zivatarok okozhatnak változékony időt. A délkeleti szél élénk lesz. 27, 32 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Hétfőn nem érkezik front. A változékony és erősen fülledt időben a szív-és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők fokozott terhelésre készüljenek! - írja a meteoklinika.hu

Az anticiklon peremén folytatódik a meleg és magasabb nedvességtartalmú légtömegek beáramlása, amelynek hatására országszerte számítani kell záporokra és zivatarokra. A változékony és erősen fülledt időben a keringési és légzőszervi panaszokerősödnek, a légszomj és nehézlégzés mellett vérnyomás-ingadozás és szívproblémák is felléphetnek. A panaszok mérséklése érdekében lehetőség szerint kerülje a fizikai terhelést, valamint zivatarok idején tartózkodjon zárt térben és pihenjen le. A leginkább veszélyeztetettek az idősek és a krónikus betegek, nekik mindenféle terhelést ajánlott kerülni legyen az megerőltető fizikai vagy szellemi munka.

A melegfronti jellegű tünetek továbbra is fennállnak, az arra érzékenyek intenzív migrént, fáradékonyságot és alvászavart tapasztalhatnak. Az UV sugárzás a napos időszakokban eléri az erős fokozatot, napon tartózkodás esetén ajánlott a fényvédő krém használata. A kiszáradásra is oda kell figyelni a nyárias időben, testsúlytól függően napi 2-3 liter víz elfogyasztása javasolt, a cukros, magas koffeintartalmú italok kerülendők!

A szabadtéri tevékenységeket többfelé zavarhatja zápor, zivatar, emiatt szükség lesz az esernyőre vagy esőkabátra. A napos időszakok javítják a hangulatot, de a hő-és komfortérzet a csapadékos tájakon átmenetileg lecsökken.  A változékony, nyári napokon ajánlott áttérni kímélő étrendre, a nehéz, zsíros fogásokat lehetőség szerint kerülje, helyette fogyasszon halból és szárnyas húsokból készült ételeket, valamint friss gyümölcsöket és salátákat.

A pollenterhelés magas, a parlagfű pollenje többfelé magas vagy nagyon magas mennyiségben van jelen a levegőben. Az allergiások körében gyakori lesz az orrfolyás, szemviszketés, tüsszögés és a köhögés.  

A közlekedést tompa reflexek és zivatarok nehezítik. A zivatarokat erős kifutószél és felhőszakadás kísérheti, amelynek hatására csökken a gépjármű menetstabilitása és romlanak a látási viszonyok. A balesetek elkerülése érdekében vezessen fokozott figyelemmel!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s