h i r d e t é s

A gátlások és ami mögötte van

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A gátlások és ami mögötte van

2018. június 19. - 14:22

 

Mivel napainkban azt az időszakot éljük, hogy mindenhonnan a modell alkatú, kockahasú csajok és pasik néznek vissza ránk, ezért nagyon sokan küzdenek testképzavarral. 

Épp emiatt pedig nagyon gyakorivá vált a gátlásosság, szégyenlősség. Ez természetesen visszaköszön a szexualitásban is, hisz az élet szerves részét képezi.

Lelki okok

Az egyik lehetséges ok a szégyenlősségre az, hogy lelki eredetű. Lehet ilyen a vallás, mint gát az emberben, ami miatt esetleg bűnnek érzi a bujaságot, az érzékiséget. Ide tartozik az is, ha valaki nem tudja elengedni magát, ha arra kerül a sor, hogy le kell vetkőzni a másik előtt, mert esetleg gyermekkorban valami trauma érte, esetleg a szüleitől állandó helytelenítéssel találkoztak amikor épp felfedezték a testüket, nemiségüket. Sokan nem tudják ezt helyén kezelni, emiatt rászólnak a gyermekre, mintha valami bűnös, rossz dolgot csinálna, amit ő ezáltal szégyellnivaló dolognak könyvel el. Ezt a későbbiekben rendbe kell tenni, különben az egész életedre, és egyben a szexuális életre is rányomhatja a bélyegét. Ugyanígy kialakulhat a gátlásosság, ha az első alkalom nem jól sül el, vagy egy előző partner negatív véleményét túlságosan a lelkére veszi az illető.

Testi tényezők

Férfiak és nők esetében is gyakori, hogy aggódnak valami miatt, ha az együttlétre kerül a sor, főleg, ha ez az első alkalom. A nők esetében ilyen a mell mérete, formája, egy kis narancsbőr, esetleg néhány plusz kilogramm. A férfiak ilyenkor a péniszük mérete miatt hajlamosak aggódni, valamint az aktus hossza miatt. Gyakori félelem még az, hogy képesek-e kielégíteni a partnerüket. Jó hír, hogy ezek a félelmek mind leküzdhetőek, kezelhetőek. Egy egészséges kapcsolatban sokkal fontosabbak a külsőségeknél a humor, a társunk nyújtotta biztonságérzet, a tisztelet és még sorolhatnánk oldalakon át. Fontos kiemelni, hogy ha azt szeretnéd, hogy mások is magabiztosnak és kiegyensúlyozottnak lássanak, légy tisztában és jóban önmagaddal, tanuld meg elfogadni a jó és a rossz tulajdonságaidat egyaránt.

Lazuljunk el

Fontos már az elején megjegyezni, hogy az ellazulás nem egyenlő az alkohollal, sőt. Sokkal hatékonyabb egy kellemes vacsora, zenével és sok beszélgetéssel, vagy egy közös fürdés, majd az azt követő masszírozás valami finom olajjal. Mindenkit más lazít el, ezért ezt mindenkinek magának kell megtanulnia, hogy mi a számára ideális módszer.Ez valamilyen szinten egy magányos út, hogy legyőzd a gátlásaidat, de ha mégis úgy érzed, hogy elakadtál vagy mégsem találod egyedül az okokat, a kiutat, akkor mindenképp érdemes szakember segítségét igénybe venni.


 

h i r d e t é s