h i r d e t é s

A hagyományos szappan vagy az alkoholos gél a jobb?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A hagyományos szappan vagy az alkoholos gél a jobb?

2020. június 02. - 08:19

 

A Nagyszombati Egyetemi Kórház kórházi higiéniai és epidemiológiai osztályának munkatársa, dr. Jaroslava Brňová megválaszolta a kérdést.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Nem az a kérdés, hogy mi a jobb, hanem az, hogy lehet vásárolni. A kézhigiénia alapvető módja a kézmosás. Elég, ha a kezet folyékony szappannal alaposan megmossuk, és egyszer használatos papírtörlővel alaposan megtörüljük. Odahaza természetesen textil törülközőt is használhatunk, amit a használat gyakorisága és a családtagok száma szerint cseréljünk, és legalább 60 C-fokon mossunk ki. Ha nincs a közelben mosdó, használhatunk alkoholtartalmú fertőtlenítőgélt vagy folyadékot. Normális körülmények között a fertőtlenítő nem pótolja a kézmosást. A fertőtlenítés főleg az egészségügyi személyzetnek ajánlott. Az antibakteriális gél megfelelő alternatíva lehet, ha nincs a közelben mosdó, vagy olyan munkát végzünk, ami közben gyakran kell kezet mosni. Például az üzletben, ahol az elárusító nem mehet minden vásárló után a mosdóhoz.

Soha nem kombináljuk a szappant és a gélt. Teljesen felesleges, és árt a bőrnek. Ráadásul ha alkoholos géllel vagy folyadékkal kenjük be a nedves kezet, feloldódhat és elveszítheti fertőtlenítő hatását. Mindig csak az egyiket használjuk.

Milyen szerepet játszik az alkohol?

Az alkohol elpusztítja a mikroorganizmusokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kézfertőtlenítő 70 százalékát alkoholnak, glicerinnek és hidrogénperoxidnak kell alkotnia. Más fertőtlenítő összetevő nem kell. Néhány gyártó még bőrvédő pantenolt, E-vitamint és más anyagokat is használ. A WHO receptje csak az alap. A jó minőségű fertőtlenítő készítmény csomagolásán minden normát fel kell tüntetni, amelyek szerint a tesztelést végezték. A Covid-19 járvány idején használt fertőtlenítőszereknek vírusölő hatásúaknak kell lenniük. Bebizonyosodott, hogy a vírusokat jobban elpusztítja az etanol alapú fertőtlenítő. (ujszo.com)


 

h i r d e t é s