h i r d e t é s

A harapós hideg ellenére ránk süt a nap pénteken

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A harapós hideg ellenére ránk süt a nap pénteken

2018. november 30. - 06:05

 

Pénteken délelőtt eleinte mindenhol napos idő lesz, majd nyugat felől elkezd növekedni a felhőzet. Csapadékra nem kell készülni. - írja az időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Komka Péter

Délután nyugat felől növekszik a felhőzet, de keleten még több órás napsütésre van kilátás. Csapadék nem alakul ki. Élénk lesz a délkeleti szél. -2, 3 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Pénteken front nem érkezik, a megfázással azonban vigyázni kell! Ráadásul a hideg idő emellett más egyéb terhelést is ró a szervezetére. - írja a meteoklinika.hu

Pénteken időjárási front nem érkezik térségünkbe, az előző napok tartós igénybevételét követően kissé javul a frontérzékenyek helyzete. Amennyiben vérnyomás-ingadozást tapasztalt az elmúlt időszakban, illetve migrénnel küzdött, akkor most némi javulást tapasztalhat magán. Amennyiben azonban a fokozottan érzékenyek csoportjába tartozik, akkor a hideg időben a hidegfrontéhoz hasonló tünetek léphetnek fel Önnél.

Reggel helyenként keményebb fagyra számíthatunk, országszerte előfordulhatnak kopásos jellegű ízületi fájdalmak. A sajgó testrészeket mindig tartsa állandó hőmérsékleten, védje a hideg levegőtől. Az előbb említett fokozott érzékenység esetén enyhébb izomgörcsöket is tapasztalhat.

A téli időszakban sem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról, ami lehet tiszta víz, de akár meleg leves vagy gyógytea is.  

Amennyiben szélre való érzékenységet tapasztalt magán, akkor a megélénkülő légmozgás hatására nyugtalanság, idegi feszültség jelentkezhet Önnél, de jó hír, hogy ezt esetenként ellensúlyozhatja a sok napsütés. Ezt használja is ki, az előző borongós, szürke napokon nem csoda, ha kedvetlenné, lehangolttá vált. A szabad levegőn végzett séta, kirándulás során feltöltődhet energiával, sőt, a D-vitamin előanyaga képződhet a bőrben a napfény hatására. A napsütés immunerősítő hatással is bír.

A fagyos reggelen különösen alacsonyan alakul a hőérzet, öltözzön fel jól, és napközben is elkél a sapka, sál, kesztyű. A gyerekek esetében fordítson még ennél is nagyobb gondot a megfázás elleni védelemre, több rétegű ruházattal, vastag talpú csizmával óvja őket a hidegtől.

A közlekedést többfelé nehezítheti jeges útburkolat, a korábbi esőzések, vízátfolyások helyenként ráfagyhatnak az utakra, és hófoltokkal is találkozhat. A napsütés az alacsonyabb napállás időszakaiban könnyen elvakíthatja a gépjárművezetőket, célszerű napszemüveget bekészíteni az autóba.

Vezető tünet a mai napon: kopásos eredetű ízületi panaszok. 

meteoklinika.hu / időjárás.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s