h i r d e t é s


A hétvége tartogatja az igazi jó időt!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A hétvége tartogatja az igazi jó időt!

2017. október 12. - 06:05

 

Csütörtökön és pénteken már 20 fok körül alakulnak a hőmérsékletek, noha még változékonyabban alakul az idő. - írja az Időjárás.hu.

Fotó: H. Szabó Sándor

A hétvégén viszont szinte zavartalan napsütés lesz jellemző, a csípős hajnalokon kívül igazán nem lehet panaszunk az időjárásra!

Délelőtt északkeleten változóan, máshol gyengén felhős, derült lesz az ég. Csapadék nem várható.

Délután sok napsütésre, kellemes időre készülhetünk, továbbra is északkeleten lehet több felhő az égen. Csapadék nem lesz. A nyugati szelet többfelé élénk lökések kísérik, estefelé mérséklődik átmenetileg a légmozgás.

A csúcshőmérséklet 17, 22 fok között várható.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön reggel hűvös időre számíthatunk, az alacsony hőmérséklet pedig többeknél okozhat kellemetlen panaszokat. - írja a meteoklinika.hu.

A kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élőknél nehezen indul a nap, felerősödhetnek a végtagfájdalmaik. Reggel egy kímélő, nem megerőltető tornával vagy csalánlevél főzetéből készített borogatással mérsékelhetőek a tünetek, a hideg miatt fellépő esetleges izomgörcsök megelőzése céljából pedig növelje a magnézium-bevitelt. Napközben azonban a görcsös panaszok mindenhol fokozatosan megszűnnek.

A napsütés hatására melegszik a levegő, nagy lesz tehát a napi hőingás. Ez elsősorban az időseket és a vérnyomás-panaszokkal élők, valamint a szívbetegek szervezetét terhelheti meg. Amennyiben az érintettek közé tartozik, fogyasszon galagonyateát, napi 2-3 csészével javasolt. Ezen kívül próbálja kerülni a stresszes helyzeteket, lehetőség szerint kímélje magát, és a megerőltető tevékenységeket is mellőzze egy pár napig. A melegedésre fokozottan érzékenyek körében enyhébb migrén, koncentrálási zavarok, szétszórtság lehet jellemző, emellett akár fáradékonysággal, sőt, alvászavarral is küszködhet. A levendula segíthet a könnyebb elalvásban, akár teáját, akár természetes illóolaját alkalmazza.

Az öltözködés során is vegye figyelembe, hogy a délutáni magasabb hőmérsékletek ellenére továbbra is csípősek maradnak a hajnalok. Elkél a vastagabb pulcsi, egy kiskabát, az iskolába, óvodába induló gyerekeknél pedig méginkább fordítson figyelmet arra, hogy elkerülje a megfázást. Tartósan növelje a C-vitamin bevitelét is, a friss zöldségek, gyümölcsök mellett már étrend-kiegészítő formájában sem árt szedni.  

Az élénk, erős légmozgás elsősorban az északon élők körében válthat ki ingerlékenységet, nyugtalanságot, a gyerekek élénkebbek, nehezebben kezelhetőbbek is lehetnek. Próbáljon türelmesebb lenni velük, sporttal, játékokkal levezetni a fölös energiájukat.

A légszennyezettség alacsony, ajánlott minél több időt a szabadban, a friss levegőn tölteni.

A közlekedést elsősorban nyugaton erős oldalszél nehezítheti, jelentősen csökkentve a könnyebb járművek menetstabilitását. Keleten emellett esőtől nedves útszakaszokkal is találkozhatunk, növekszik a csúszásveszély. A napsütés elvakíthatja a sofőröket, ajánlott napszemüveget magunkkal vinni. A melegfrontra érzékenyek koncentrálási zavarokat, figyelmetlenséget és szétszórtságot is tapasztalhatnak, legyünk óvatosak az utakon!

 

meteoklinika.hu / idojaras.huh i r d e t é s

betöltés..

;