h i r d e t é s

A hétvégéig tart a zivataros idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A hétvégéig tart a zivataros idő

2018. június 07. - 06:40

 

Csütörtökön folytatódik a fülledt, meleg időjárás, záporokkal, zivatarokkal, néhol felhőszakadással, jégesővel.  - írja az Időjárás.hu

A folytatásban szombatig marad a zivataros idő, vasárnap már szárazabb, meleg strandidő várható.

Délelőtt a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősen felhős lesz az ég és elszórtan zápor, helyenként zivatar várható.

Délután a napsütéses időszakok között erősen megnövekszik a felhőzet és zápor, zivatar alakul ki, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A délkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik.

24, 29 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön is folytatódik a fülledt, párás, meleg időjárás, amely leginkább a beteg és idős szervezetet, valamint a szív- és keringési rendellenességekkel élőket viseli meg. - írja a meteoklinika.hu

Többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén, a fülledt levegőben nehezebb lehet a levegővétel. A napi hőingás csökken, esténként a nagyvárosokban már egyre kevésbé frissül fel a levegő. Főként a völgyekben azonban még hűvösebbek az éjszakák, napközben gyors melegedés zajlik. Ez is akkor viselheti meg leginkább, ha a keringési rendszer betegségeiben szenved, illetve ha szívbeteg.  Ha ön is az említett csoportokba tartozik, akkor ezekben a napokban ne fogyasszon vöröshúst, puffasztó hüvelyes zöldségeket, és lehetőleg kerülje a fizikai terhelést.  Csökkenthetők a panaszok, ha a legmelegebb órákban a házban, a hűvösön marad, ilyenkor inkább pihenjen, sziesztázzon egyet a hétvégén. Ha mégis a napon kell lennie, használja ki a nyakra tett vizes zsebkendő, ruhadarab hűsítő hatását.

Éjjel egyre jellemzőbb lehet, hogy alvászavarokkal küzd, többször felébred, vagy akár az elalvás megy nehezebben. Ilyen esetekben jót tesz, ha lefekvés előtt levendula illóolajat párologtat, vagy megiszik egy pohár mézes tejet. A kialvatlanság hatással lehet a hangulatára is, fontos, hogy mindig jól kipihenje magát!

Ebben a melegben nagyon fontos a megfelelő folyadék-utánpótlás! Ez lehet például ásványvíz, csapvíz, kímélő zöld tea, friss, 100%-os gyümölcslevek, hideg gyümölcslevesek. A citrommal, mentával ízesített limonádé kiváló hűsítő és magas a C-vitamin tartalma is.

Az UV sugárzás a déli órákban országszerte elérheti a 7-es értéket, fokozottan ügyeljen tehát a bőre védelmére! A legérzékenyebb bőrűek 30-40-es, míg a közepesen érzékenyek 25-30-as faktorszámú naptejjel védekezzenek!

Az allergiásoknak rossz hír, hogy magas a levegő pollenkoncentrációja. A pázsitfűfélék és a csalán többeknél okozhat akár intenzív panaszokat is, a szabadban való sportolás, futás pedig fokozhatja a tüneteket. Segíthet, ha gyakrabban mos hajat, a szellőztetést pedig a korareggeli vagy az esti órákra időzítse!

A közlekedésben nem csak a napsütés lehet zavaró, a nagy melegben koncentrálási problémák, a fáradtság miatt ingerültség léphet fel. A balesetveszély tehát emiatt is növekszik, szánjon hosszabb időt az utazásra, inkább iktasson be több pihenőt! A napon hagyott járművek rendkívül felforrósodhatnak, semmiféle élőlényt ne hagyjon benne! Többfelé zivatar előfordulhat, ezek területén nedves, csúszós útburkolat miatt növekszik meg a féktávolság.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s