h i r d e t é s

A hétvégén is folytatódik a hamisítatlan nyaralóidő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A hétvégén is folytatódik a hamisítatlan nyaralóidő

2020. augusztus 08. - 05:58

 

Egy hétig marad a hamisítatlan nyaralóidő! - A következő napokban tartós kánikulára, igazi nyaralóidőre készülhetünk, legalább egy hétig 30 fok körül, vagy afelett alakul a hőmérséklet. Nagy csapadék nem lesz, legfeljebb frissítő záporok fordulhatnak elő. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, csapadékra nem kell készülni. 

Délután igazi nyári időre készülhetünk. A napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, ezekből főleg a hegyvidékek területén lehet egy-egy frissítő zápor. Időnként megélénkül az északkeleti szél, 29, 34 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, gyorsan melegszik a levegő. Számottevő csapadék nem várható.  Délután a sok napsütést csak kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja, csapadék nem valószínű. Mérsékelt lesz az északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton is tovább tart a hőség, mely egyre inkább kimeríti a szervezetet. - írja a meteoklinika.hu

Mivel a nagyvárosokban a hajnali órákban sem frissül fel eléggé a levegő, a folyamatos terhelés rendkívül igénybe veszi testünket. Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, de a hőhullám akkor is megterhelő, ha nem tartozik az említett csoportba. Ön is tapasztalhat alvászavarokat, fejfájást, fáradtságot, tompaságot, ráadásul a következő napokban sem várható, hogy mérséklődnek ezek a tünetei.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor tilos! Étkezése során is a könnyű ételeket, gyümölcsleveseket, salátákat részesítse előnyben - a zsíros, fűszeres fogások nagymértékben megterhelik a gyomrát! Az ásványi sókat is pótolni kell, erre kiváló megoldás a dinnye: amellett, hogy kitűnő szomjoltó, fogyasztásával az ásványi sók pótlásáról is gondoskodhat.

Szabadtéri tevékenységek: A déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik! Pihenj sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat!

UV-sugárzás: 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős lesz, akár pár perc alatt is leégést szenvedhet! Ha érzékeny a bőre, használjon legalább 40-es faktorszámú fényvédő szereket, az újrakrémezést pedig rendszeresen ismételje, különösen abban az esetben, ha fürdőzéssel tölti az idejét! Kisgyermeket, csecsemőt tilos a napra vinni! Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye is, viseljen világos színű, szellős ruházatot, valamint kalapot, napszemüveget!

Pollen: A pollenterhelés közepes, a csalánfélék mellett a parlagfű is okozhat tüneteket az allergiások körében.

Közlekedés: A közlekedők a meleg miatt türelmetlenebbek, ingerültebbek a szokásosnál, valamint a fáradtság, kábaság is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Vezessen lassabban, óvatosabban, és a gyalogosok és a biciklisek felé is legyen fokozott figyelemmel! Gyereket, élő állatot még néhány percre se hagyjon az autóban!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s