h i r d e t é s

A hétvégén újra tetőzik a Duna Esztergomnál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A hétvégén újra tetőzik a Duna Esztergomnál

2019. május 30. - 08:17

 

A múlt hetinél vélhetően alacsonyabb lesz a héten levonuló újabb árhullám a Dunán, mivel kevesebb csapadék hullott le a vízgyűjtőn az előrejelzésekhez képest.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdai tájékoztatása szerint országban jelenleg 408,6 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A múlt hét első felében a Duna vízgyűjtőjének felső területein hullott jelentős mennyiségű csapadék hatására kialakult, Esztergomnál az elsőfokú készültségi szintet megközelítő vízszinteket okozó árhullám a délelőtti órákban elhagyta az országot.

A meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön jelenleg is tartó újabb csapadékos időszak következtében Komáromig már újra emelkednek a vízszintek.
Esztergomban szombaton és vasárnap érheti el a csúcspontját, ami azonban ezúttal is még az elsőfokú készültségi szint alatt lesz kevéssel.


Forrás: hydroinfo.hu

 

Több megyében továbbra is zivatarokra, felhőszakadásra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a zivatarveszély miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

A fővárosban, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a felhőszakadás veszélye miatt szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Azt írták: a Dunától keletre, illetve a Dunántúl északkeleti részén néhol zivatar előfordulhat. A hajnali, reggeli órákra egyre inkább keleten, északkeleten van esély még egy-egy előfordulására. Az intenzív záporokat vagy zivatart éjfélig a Dunántúlon és a Dunántúl északkeleti részén helyenként, majd hajnalig egyre inkább csak északon, reggelig északkeleten egy-egy helyen kísérheti felhőszakadás. 

Az ország északi megyéiben csütörtök reggelig nagyobb területen 20 milliméter feletti csapadék hullhat területi átlagban a záporos csapadékból.

Csütörtökön napközben előreláthatólag délutánig, estig a délkeleti megyékben alakulhat ki helyenként zivatar, viharos szél és kisebb méretű jég.


 

h i r d e t é s