h i r d e t é s

A hitoktatók béremeléséhez nem kell Brüsszel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A hitoktatók béremeléséhez nem kell Brüsszel

2022. november 25. - 08:03

A Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint Orbán Viktor azt a magyar adófizetőkkel finanszíroztatja. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A kormány rendeletet hozott „a bevett egyház és annak belső egyházi jogi személye által az állami és a nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működő iskolában szervezett hit- és erkölcstanoktatásban, valamint az egyházi köznevelési és szakképző intézményben szervezett hittanoktatásban részt vevő személyek bérfejlesztéséhez nyújtott 2023. évi kiegészítő költségvetési támogatásról”.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet lényege szerint a központi költségvetés kiegészítő támogatást biztosít a hittantanárok január 1-jétől hatályba lépő bérfejlesztéséhez. A jövő évi költségvetési törvény

8. melléklet I. pontjában foglalt táblázat 31. sora szerinti Hit- és erkölcstanoktatáshoz, valamint hittanoktatáshoz kapcsolódó átlagbéralapú támogatás jogcíméhez kapcsolódó kiegészítő támogatás fajlagos összege 61 000 forint/hó/fő.

A rendelet szabályozza, hogy a bevett egyházat „megillető” kiegészítő támogatás összegét, miként kell megállapítani, kérelmezni, illetve azt is, hogy a hivatalos döntés megszületéséig az összeg  január–április hónapokra eső részét külön határozat nélkül, előlegként kell havonta folyósítani. A rendelet 2024. március 31-én hatályát veszti.

Orbán Viktor korábban egyébként már megduplázta (13 milliárd forintra emelte) a hitoktatás állami támogatását. Ezt Rétvári Bence belügyi államtitkár azzal magyarázta, hogy az állami fenntartású iskolákban nagy az igény erre, ám utóbb kiderült, sem a minisztárium, sem az Oktatási Hivatal nem tudja, hányan járnak hitoktatásra, erről nincs is nyilvántartásuk. (24.hu)