h i r d e t é s


A hőség egyre elviselhetetlenebb lesz!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A hőség egyre elviselhetetlenebb lesz!

2017. augusztus 02. - 06:04

 

Szerdán ismét országos forróságra kell készülni, folytatódik a hőhullám. - írja az Időjárás.hu.

Előreláthatólag szombaton tetőzik a meleg, majd vasárnaptól kissé változékonyabbra fordul az idő – ezzel együtt a felfrissülés – most úgy tűnik- elmarad.

Délelőtt a nyugati határszélen gyengén fátyolfelhős időre van kilátás, máshol jellemzően derült lesz az ég. Csapadék nem valószínű, rohamosan melegszik a levegő.

Délután a Dunántúlon és északon tovább növekszik, illetve vastagszik a fátyolfelhőzet, illetve gomolyfelhők is megjelennek, máshol a tikkasztó melegben alig zavarják majd felhők a napsütést. Csapadék nem lesz. A változó irányú szél időnként megélénkül.

A csúcshőmérséklet 33, 39 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán már szinte elviselhetetlen lesz a forróság, szervezetünk egyre nehezebben viseli a hosszú ideje fenn álló megterhelő időszakot.- írja a meteoklinika.hu.

Humánmeteorológiailag a legnagyobb veszélyt a nappali extrém magas hőmérséklet és a hajnali felfrissülés hiányának együttese okozza, ugyanis a nagy hőségben kimerült szervezet nem tudja magát kipihenni már az éjszakák alatt sem. Az általános alvászavarok hatására napközben is jellemző a fáradtság, álmosság, nyűgösség. Mindezek hatására csökken a szellemi és a fizikai munkavégző-képesség, rendkívül kimerül az idegrendszer is.

Fontos tehát, hogy valahogy aludni tudjunk. A klíma nélküli lakások lehűtésében segíthet, ha hajnalban, amikor odakint a leghűvösebb van, kereszthuzattal kicseréli a napközben felmelegedett levegőt, illetve ajánlott már az ellen védekezni, hogy nagyon magasra emelkedjen bent a hőmérséklet. Napközben teljesen sötétítsen be, a külső árnyékolók használatát részesítse előnyben a belső reluxákkal szemben.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ilyen helyzetben a napi 3-4 liternyi folyadékbevitel életmentő lehet! Az izzadás során elveszített vizet ásványvízzel vagy csapvízzel pótolja, az alkohol és a kávé messze kerülendőek. Tudatos étrend-összeállítással is segíthet: ha sok magas víztartalmú zöldségfélét, például paradicsomot, uborkát, cukkínit fogyaszt, akár étkezések között elnassolva is, máris segítette a folyadékpótlást. A görögdinnye szezonja van, ennek a gyümölcsnek 95%-a víz, ráadásul a hűsítésben, felfrissülésben is segít!

A déli órákban kerülje a szabadban való tartózkodást, még árnyékban is rendkívül meleg lesz! Próbálja úgy megszervezni a napi teendőket, hogy mindig legyen lehetősége klimatizált helyiségbe húzódni. Vigyen magával vizes ruhát, amit a csuklóra vagy a tarkóra tehet hűsítés gyanánt.

Az UV-sugárzás ellen is védje a bőrt, akár 15 perc alatt is komoly leégést szenvedhet.

A közlekedésben is nagy veszélyt jelent a figyelmetlenség, a klíma nélküli autókban pedig akár rosszul is lehet a melegtől. A reflexek jelentősen tompulnak, ezért amennyiben a koncentrálóképesség csökkenését érzi, mindenképpen tartson pihenőt! A tűző napon hagyott autóban semmiféle élőlényt ne hagyjon!

 

meteoklinika.hu / idojaras.huh i r d e t é s

betöltés..

;