h i r d e t é s

A HVG kipróbálta a 10-es út új szakaszát

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A HVG kipróbálta a 10-es út új szakaszát

2015. november 08. - 16:46
0 komment

Nyögvenyelősen épült, ma sincs befejezve: pénteken átadták a Bécsi út Kocsis Sándor utcától az ürömi körforgalomig tartó szakaszát kiváltó 10-es elkerülő utat.

Fotó: hvg.hu

Soha, semmilyen állami beruházás nem fejeződik be határidőre – miért is lett volna ez másként az új budapesti városkapuként is emlegetett 10-es elkerülő út estében - írja a hvg.hu. A 2x1 sávos új útpálya az óbudai Bécsi utat hivatott kiváltani, amelyen eddig több ezer autó dübörgött el naponta, és amelynek nyomvonalán egykor még a római harci szekerek is jártak. Ez utóbbit az az esztergom-budapesti vasútvonal korszerűsítése és az ahhoz kapcsolódó útépítések során előkerült leletek is bizonyítják.

Az elkerülő út megépítése az óbudai önkormányzat elvárása volt – ezt szabta a kerületi hozzájárulás  feltételéül -, ugyanis előre látszott, ami utóbb be is következett, hogy a korábbinál sűrűbben járó vonatok miatt az olykor 5-6 percre is lezáruló sorompó visszatorlasztja a forgalmat. Ennek ellenére a beruházó augusztus végén már azt megelőzően – igaz, a tervekhez képest így is majd kétéves késéssel – átadta az új vasútvonalat, hogy a 10-es elkerülő megnyílt volna az autósok előtt.

Ez végül pénteken történt meg – igaz, két napot itt is csúsztak a sokszori módosítás után szerdára tervezett átadással.

A forgalom azóta jelentősen átalakult: a lezárt sorompóval zsákutcává vált Bécsi úton szinte megszűnt az autós közlekedés. A régi utat csak az aranyhegy-ürömhegyiek használják, használhatják, amire az „átmenő forgalom tilos” táblák is figyelmeztetnek.  Arra viszont példul már senki nem gondolt, hogy az ily módon gyér forgalmúvá vált régi Bécsi úton kikapcsolják, megszüntessék az Ürömhegyi útnál korábban valóban szükséges közlekedési lámpát.

A környéken élők számára ennél is nagyobb probléma, hogy – amint azt a Háromhegyek Egyesület több fórumon szóvá is tette – az illetékesek csak ígérték az alternatív útvonal, a vasúttal párhuzamosan futó Aranyvölgy utca  „menekülőúttá” alakítását. Mivel utóbbi jelenleg is építési terület, az itt élők csak úgy juthatnak be a centrumba, például a Flórián tér felé, ha előbb ellenkező irányban elmennek az  ürömi körforgalomig, majd onnan vissza.

Még rosszabbul jártak a gyalogosok:  a Bécsi út zsákutcává alakítsa miatt a 218-as busz is megszűnt a Bécsi úton, most három megállót egyszerűen kihagy a járat. Így most csak közel másfél kilométeres gyaloglással érhető el a tömegközlekedés. Ráadásul az új buszmegállók is az elkerülő út Hármashatár-hegy felőli oldalára kerültek (köztük a 260-asé is), ezeket viszont gyalogátkelő híján csak úgy lehet megközelíteni, ha valaki veszi magának a bátorságot, és átszalad a 10-es elkerülő úton közlekedő autók között.

Igaz, utóbbihoz egyelőre nincs szükség halált megvető bátorságra, mert a vasúti-közúti szintbeli kereszteződés megszüntetetésével a forgalom folyamatossá vált ugyan, de a tempó lényeges felgyorsulása – különösen a csúcsforgalom idején – egyáltalán nem jellemző. Ennek pedig az az oka, hogy az elkerülő szakasz  a Kocsis Sándor útnál (a volt szovjet laktanya, jelenleg oktatási központ helyén) úgy torkollik bele a Bécsi útba, hogy ott továbbra is nagy szabású építkezés folyik, ahol nem csak az út van felmarva, de 30 kilométer/órás sebességkorlátozás is érvényben van.

A területen,  ahol az ígéretek szerint 10 éven belül az 1-es villamos új végállomása is megépül, jelenleg az Aranypatak medrének áthelyezése – betonalagútba terelése – folyik.  A kivitelező Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Zrt. pedig a befejezés utánra ígéri, hogy lesz majd gyalogátkelő is. Addig a közeli Waldorf iskola felé tett kerülővel lehet a buszt megközelíteni. A BKK is akkorra ígér megoldást, ha a NIF alvállalkozói levonulnak, és újra normalizálódhat a környék tömegközlekedése. Mindez azonban újabb heteket, hónapokat vehet igénybe. A beruházót legfeljebb az hajthatja, hogy az uniós támogatást csak az év végégig befejezett munkák után fizetik ki, a projekt ugyanis még  a 2013-ban lejárt uniós ciklus egyik kiemelt beruházása.

 

hvg.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s