h i r d e t é s

A járvány kettévágja az amerikai társadalmat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A járvány kettévágja az amerikai társadalmat

2020. augusztus 23. - 06:17

 

Miközben a dollár-milliárdosok újabb milliárdokkal gazdagodnak az amerikaiak milliói nem tudják, hogy miből fizessék ki a lakbért és a rezsit. A munkanélküliek a kilakoltatástól tartanak.

A kép illusztráció! - Forrás: Investopedia

A gazdasági válság felerősíti a korábbi tendenciákat, melyek gyengítik a társadalom kohézióját – állapítja meg a londoni Guardian New York-i tudósítója.

2 millió dollárért bérel egy 15 hálószobával rendelkező palotát East Hamptonban egy textil gyáros, aki Manhattanből menekült a Covid-19 vírus elől. Errefelé tanyázik ilyenkor Beyonce és Jay Z is, hogy csak a híres házaspárt említsük a dollár milliárdosok nyaraló helyén. Ahol nincsenek pénzügyi problémák, mert a tőzsde jól teljesít: Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere egyetlen napon 13 milliárd dollárral lett gazdagabb.

Miből élnek meg a munkanélküliek?

125 dollárból próbál megélni egy nyolctagú család Észak Karolinában. A családanya volt az egyetlen kereső, őt a koronavírus járvány miatt elbocsátották. Most férjét és hat gyermekét szeretné eltartani a munkanélküli segélyből. Eddig valahogy elvoltak, mert a washingtoni kongresszus megszavazta, hogy az állam 600 dollárral egészítse ki a munkanélküli segélyt minden héten. Csakhogy ez lejárt. A kongresszusban a demokraták és a republikánusok nem tudnak megegyezni a folytatásról. Addig pedig marad a heti 125 dollár egy nyolctagú családnak!

Az amerikai munkavállalók körülbelül 20%-a lett munkanélküli a járványt követő gazdasági válság miatt. Ez több mint 30 millió embert jelent! A válság kihozta a faji különbségeket is: sokkal több a munkanélküli a színesbőrűek között. Ezért is oly hevesek a tüntetések az Egyesült Államokban.

K típusú fellendülés

A járványt követő gazdasági válság kezdetén az optimista Goldman Sachs pénzintézet megfogalmazta a V típusú fellendülés lehetőségét. Szerintük a válság gyors csökkenés után gyors növekedést produkál majd vagyis a végén nem kell komolyabb visszaeséssel számolni. Azóta a realitások lehűtötték az optimista várakozásokat. Ma már a szakértők inkább a K típusú fellendüléssel számolnak. Mit jelent ez? Azt, hogy a gazdagok és a jól képzett munkavállalók, akik Home Office-ban is dolgozhatnak hamar visszanyerik azt, amit elveszítettek a válság idején. Azok viszont akik szegények voltak, és kénytelenek bejárni a munkahelyükre folyamatosan csökkenő jövedelemmel és elhelyezkedési eséllyel kell, hogy számoljanak. Ebben a rétegben aránytalanul nagy a színesbőrűek száma.

Az amerikai álom azt jelenti, hogy saját erőből ki lehet kecmeregni a szegénységből, de ez a válság csak azt mutatja, hogy tovább növekednek a különbségek a társadalom különböző részei között. A gazdagok gazdagabbak lesznek míg a szegények életszínvonala stagnál vagy még csökken. Mindez komoly társadalmi feszültséget eredményezhet, és ezzel számolnia kell az USA új elnökének, akárkit is választanak meg novemberben. (fuhu.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s