h i r d e t é s

A jó gazda gondossága

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A jó gazda gondossága

2017. április 02. - 08:04

 

Minap, más városból érkezett barátaimmal a debreceni Déri Múzeumot látogattuk meg. 

A fotó: 2017. március 30-án készült - a szerző felvétele

A múzeum színvonalas, gazdag gyűjteménye méltán népszerű a látogatók előtt. Így voltunk ezzel mi is, sok új ismerettel gazdagodhattunk míg a termekben sétáltunk. Sajnos, Munkácsy trilógiája továbbra sem látható, a Golgota immár több mint másfél éve letakarva és eltakarva a nagyérdemű előtt. Az, hogy miért van így, egy külön történet, talán egyszer még választ kapunk arra, hogy miért nem látható Debrecen egyik büszkesége, a trilógia együtt. Azt meg sem mertük kérdezni a teremőröktől, hogy vajon mikor kerül le a képről - az egyébként elegáns - bordó függöny. 

Jómagam most prózaibb okból írok Apróságnak tűnik, de úgy hiszem, nem az. A múzeum előtti parkban, a napos időben kisgyermekes anyukák próbálták kordában tartani csemetéiket. Több, kevesebb sikerrel. A nagyobbacskák le, fel szaladgáltak, főleg a bejárat előtti lépcsősor vonzotta őket. Miután az egyik anyuka figyelmeztette a gyermekét, hogy legyen óvatosabb, kíváncsi lettem. Megdöbbentett amit láttam. A lépcsősor töredezett, hiányos, szerintem balesetveszélyes is.Igencsak figyelni kell arra, hogy a gyanútlan látogatót nehogy kellemetlen meglepetés érje.Ha már ott voltam, akarva, akaratlan láttam, hogy a bejárat két oldalán a kútkávák -remélem jó szót használok--enyhén szólva is rég voltak takarítva. A száraz leveleket még talán megértem, de a cserépdarabok már nehezen magyarázhatók a hosszú téllel. 

Nem igazán szeretnék a kákán is csomót keresni, de úgy hiszem, a pazar anyagú múzeumhoz a kinti látvány méltatlan. Nem gondolom, hogy "egy ökör" ára lenne a szükséges javítás, a szemét kitakarítása. Csak a jó gazda gondosságára van szükség. Hiszen a Déri Múzeum a cívis város egyik ékessége, amelyre méltán lehet büszke minden debreceni lakos.

 

Budácsik Lajos 

Jól áll az épületnek a távolság.


 

h i r d e t é s