h i r d e t é s

A kanadai miniszterelnök kalandos élete

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

A kanadai miniszterelnök kalandos élete

2015. október 21. - 08:57
0 komment

 

Tanár, bokszoló, háromgyermekes édesapa, de legfőképpen Kanada legnépszerűbb miniszterelnökének a fia. Justin Trudeau, az ország most megválasztott kormányfője pontosan tudja, hogy nagyok az elvárások vele szemben. Gyermekkorában Diana hercegnővel fürdött, és részt vett Leonyid Brezsnyev temetésén, nemsokára már Barack Obama amerikai elnökkel szólal fel a klímaváltozás ellen.

Közvetlenségével sok kanadai szavazót megnyert - Forrás: AFP/Nicholas Kamm

A kanadai választások reggelén Justin Trudeau a kampányaktivistái vállán pózolt az őt Montréalba szállító repülőgép előtt, amelyen hatalmas betűk hirdették: "Trudeau 2015". Mindössze 24 órával későbba 43 éves politikus Kanada miniszterelnöke lett,rácáfolva az ellenzék kritikáira, amely szerint túl fiatal ahhoz, hogy megbízzák az ország vezetésével.

A legszívesebben farmert és egyeteme címerével díszített kabátot viselő Trudeau meglehetős előnnyel indult az életben, már ami a politikát illeti - írja az Origo.

Kanada Kennedy-klánja

Apja nem más, mint Pierre Trudeau, aki – megszakításokkal – több mint 15 évig vezette az Egyesült Államok északi szomszédját.A Trudeau családot nem véletlenül hívják Kanada Kennedy-klánjának.

A háromgyerekes miniszterelnök gyermekkora óta hozzászokott a családját övező népszerűséghez, és a kritikákhoz is. Ezért sem rendítette meg különösebben, amikor ellenfele, Stephen Harper a kampányában többször is azzal érvelt, hogy még „nincs készen”.

A frizura még mindig tart

A konzervatív miniszterelnök a beszédeiben többször is keresztnevén szólította Trudeau-t, ezzel is hangsúlyozva, hogy nem tartja méltó ellenfélnek. A miniszterelnökség nem kezdőknek való, de azért jó a frizurád”– hangzott el több politikai hirdetésben is.

Utólag nehéz megmondani, hányan szavaztak a Kanadai Liberális Pártra a politikai programja, hányan pedig a miniszterelnök-jelölt külseje miatt, de az biztos, hogy a liberálisok az elmúlt hónapokban folyamatosan vezettek a közvélemény-kutatásokban. 

Szelfikkel a győzelemért

Sokan a változást és a haladást látják Trudeau-ban, amelyre nagy szüksége van az országnak tíz év konzervatív kormányzás után. Pedig néhány éve mégsenki nem gondolta volna, hogy a liberálisok valaha is labdába rúghatnak Kanadában.Az utóbbi években már a párt megszűnéséről is cikkezett a kanadai sajtó, az energikus és karizmatikus Trudeau azonban új lendületet adott a kampánynak.

A 187 centiméter magas miniszterelnök-jelölt a kampánygyűléseken gyakran szelfizett együtt rajongóival, akik „Szeretlek, Justin” feliratú transzparensekkel várták. Ez azonban kevés lett volna a győzelemhez Kanadában, ahol az állampolgárok kétórás igazolt szabadságot kapnak a munkahelyükön, hogy el tudjanak menni szavazni. 

A híres apa árnyékában

Justin Trudeau Kanada egyik leghíresebb családjának legidősebb fia. Édesapja, Pierre Trudeau a hatvanas években kezdett el politizálni, és már a liberálisok igazságügyi minisztereként hatalmas népszerűségre tett szert. A szakértők által csak „Trudeau-mániának” nevezett jelenség segített neki abban, hogy 1968-ban átvegye a Liberális Párt vezetését, és miniszterelnöknek válasszák.A posztot összesen 16 évig töltötte be.

Pierre Trudeau abban is különleges volt, hogy agglegényként lett Kanada első embere, majdBarbra Streisand színésznővel volt viharos kapcsolata.Feleségét, Margaret Sinclairt teljes titokban vette el 1971-ben, három fiuk született, de 1977-ben külön költöztek, amihez az asszony bipoláris depressziója és a kormányfő munkamániája is hozzájárult.

Diana és Brezsnyev

A kis Justin gyermekkorában olyan politikai legendákkal találkozott, mint Ronald Reagan és Margaret Thatcher, sőt részt vett Leonyid Brezsnyev temetésén is. Önéletrajzában visszaemlékezett arra is, amikoréppen a kertben játszott, és elment mellette a fürdőruhás Diana hercegnő.

Az édesanya, Margaret Sinclair sem volt unalmas személyiség. Fiatalkorában Fidel Castrónak énekelt, és a Rolling Stones tagjaival bulizott, később pedigviszonya volt Teddy Kennedyvel.Idén megjelent könyvében egyenesen azt állította, első találkozásukkor olyan szexuális vonzalmat érzett az amerikai szenátor iránt, hogy állni is alig tudott.

Példakép: a nagyapa

A karácsony este született Justin sokáig próbált szabadulni édesapja árnyékából, olyannyira, hogy a lehető legmesszebb, az ország nyugati partján telepedett le. Politikai példaképének nem apját, hanem anyai nagyapját, Jimmy Sinclairt tartja, aki Vancouver parlamenti képviselője volt. Nem véletlenül tartotta az unoka az utolsó kampánygyűlését a városban.

A most megválasztott miniszterelnök így emlékezett vissza nagyapjára: "Szeretett bekopogtatni az ajtókon, találkozni az emberekkel, időt szakítani arra, hogy meghallgassa őket.”

Üvegketrecből a katedrára

A politikus sokszor panaszkodott arra, hogy néha úgy érezte, mintha egy üvegketrecben nőtt volna fel. „Mindig olyan érzésem volt, mintha csak udvariasak akarnának lenni velem az emberek” – mesélte.

Trudeau tanárként, bungee jumping oktatóként és rádiós műsorvezetőként dolgozott, emellett bokszolóként is ismert, bal vállára a földgolyót tetováltatta. A politikától egészen 2000-ig távol maradt, akkor azonban olyanemlékezetes beszédet mondott édesapja temetésén,hogy egy csapásra visszatért a reflektorfénybe. Ennek ellenére csak nyolc évvel később került be a parlamentbe, innen viszont egyenes út vezetett a 2013-as pártelnökségig.

Ukrajna nem vicc

Miniszterelnöki kampányában is a közvetlenséget választotta, több újságírót is meghívott például, amikor kenutúrára ment. Ennek ellenére előfordult, hogy a sajtó élesen kritizálta egy-egy meggondolatlan kifejezéséért. Egyszer például azzal viccelődött, hogyVlagyimir Putyin azért támadta meg Ukrajnát, mert rosszul viselte, hogy az orosz jéghoki-válogatott veszített az olimpián.

Az biztos, hogy Trudeau előtt nehéz feladatok állnak. Kampányában azt ígérte, hogy segít Kanadának kilábalni a gazdasági nehézségekből, és megpróbál úrrá lenni a középosztály félelmein, ami a társadalmi egyenlőtlenségeket és a nyugdíjakat illeti.

Több szír menekültet vár

Ígérete szerint csökkenti Kanada szerepvállalását az Iszlám Állam elleni harcban, és hazahívja országa légierejét.Emellett több szír menekültet akar befogadni.Támogatja az iráni nukleáris megállapodást, és azt is megígérte, hogy F-35-ös vadászgépek helyett a haditengerészetre költi majd a pénzt. Nemsokára pedig Barack Obama amerikai elnökkel együtt Párizsba utazik, hogy kemény fellépést sürgessen a klímaváltozás ellen.

Legalizálná a füvet

Sokan felhúzták a szemöldöküket, amikor bejelentette, hogymegpróbálja legalizálni a marihuánátaz országban. Ezenkívül nyilvános vizsgálatot ígért az országban eltűnt 1200 őslakos asszony és lány ügyében.

Megválasztása után tartott beszédében Trudeau a gyermekeihez szólt, akik akkor már aludtak. „Együtt kezdünk új kalandba.Már most tudom, hogy egy miniszterelnök gyermekeként lesznek majd nehéz pillanataitok,de ígérem, apa mindig ott áll majd mellettetek.”

Ha a miniszterelnökségben nem is, ebben már biztosan van elég tapasztalata.

 

origo.hu


 

h i r d e t é s