h i r d e t é s

A kecskeméti tervezőgrafikus munkáját az egész ország látta

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A kecskeméti tervezőgrafikus munkáját az egész ország látta

2016. július 01. - 09:20
0 komment

Az olvasás színessé teszi a szürke hétköznapokat – hirdeti a közelmúltban lezajlott 87. Ünnepi könyvhét plakátja, amit egy fiatal kecskeméti tervezőgrafikus, Király József Péter készített.

Nemrég a kecskeméti Király József Péter tervezte plakáttal volt tele az ország, ugyanis a fiatal tervezőgrafikus tervezte a 87. Ünnepi könyvhét plakátját. Munkáját pályázaton választották ki, ám nem ez az egyetlen műve, ami nagy sikert aratott.

Király József Péter 1993-ban született Kecskeméten, a helyi piarista általános iskolába, majd gimnáziumba járt. Azt, hogy a művészi pályát választja, csak a középiskola utolsó éveiben döntötte el.

– Előbb az építészeti pályával kacérkodtam, el is mentem a kecskeméti szabadiskolába Bruncsák Andráshoz rajzoktatásra. Aztán rájöttem, hogy az építészethez nincs vonzalmam, akkor jött a tervezőgrafika. Akkor annyit tudtam csak erről, hogy sok mindent lehet vele kezdeni, hiszen roppant szerteágazó terület. Alapvetően a tervezőgrafika művészetnek látott szakma, én úgy érzem, kevéssé az. Ha az ember szorgalmas és jó tanárai vannak, el lehet vele helyezkedni – mesélte Péter pályaválasztásáról.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemre – ahol most fejezte be első évét – több OKJ-s képzésen át vezetett az út, az egyetemre másodszori nekifutásra nyert felvételt. Péter azt mondja, az OKJ-s képzéseken is rengeteget tanult, kitágították számára a tervezőgrafika fogalmát, és nagyon jó embereket ismert meg tanárai és osztálytársai személyében.

– Szerencsére az iskola mellett mindig tudtam dolgozni eddig. Két jó barátommal arculatokat tervezünk cégek számára, pályázatokra, külön-külön is dolgozunk. Kecskeméten a Helpi és az Eleven 11 arculata, illetve annak egyes elemei köthetők hozzám.

 

Az Ünnepi könyvhét plakátját is egy pályázatra készítette Péter. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) a két művészeti képzést nyújtó egyetem diákjai körében hirdette meg a pályázatot. – Korábban Orosz István kecskeméti grafikusművész tervezte a könyvhét plakátjait, most az MKKE úgy döntött, szeretne a fiataloknak megjelenési lehetőséget adni. A könyvhét óriási volumenű dolog, így ez egy remek lehetőség a fiatal grafikusok számára. Nagyon sok a fiatal művész, akiknek kevés lehetőség jut megmutatkozni.

A pályázatra közel 50 munka érkezett, Péter 3 plakáttervvel állt elő. – Két plakátomat kézzel készítettem elő, majd szkenneléssel és elektronikus úton még módosítottam rajtuk. Amivel végül nyertem, az egy vázlat alapján, számítógéppel készült. A koncepció az volt, hogy az olvasást modern és egyszerű, mégis figyelemfelhívó és közérthető formában jelenítsem meg. A sötét alapon színes flekkek mögötti gondolat – amit az MKKE is meglátott a munkámban –, hogy az olvasás színessé teszi a szürke mindennapjainkat – mondta plakátjáról Péter, aki ebben az esetben is kikérte barátai, tanárai véleményét, hiszen mint rámutatott: nem egy szűk rétegnek akart megfelelni, szerette volna, ha mindenkihez szól a plakát.

 

Király József Péter a közelmúltban egy németországi pályázaton is kiválóan szerepelt. A téma az életet adó víz volt, a nemzetközi megméretésre közel 5000 pályamunka érkezett. Péter ezen a 68. helyen végzett, ami azt jelenti, hogy munkája a 100 legjobbal együtt bekerült egy albumba, illetve egy világjáró kiállításokon is bemutatják azt a nagyközönségnek.

– Fontos számomra, hogy a munkáimmal fontos kérdésekre hívjam fel a figyelmet. Fontos, hogy a művészet ne öncélú legyen, legyen oktató jellege, valami több benne, hogy ha az emberek ránéznek egy-egy alkotásra, továbbgondolják a témát.

További terveiről az ifjú tervezőgrafikus elárulta, szeretné, ha Kecskeméten is egyre több munkája lenne, folyamatosan keresi a pályázási lehetőségeket, persze nem csak szülővárosában.

 

BAON.hu