h i r d e t é s

"A két pápa" legnagyobb kitalációja

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"A két pápa" legnagyobb kitalációja

2020. január 12. - 10:01

 

Joseph McAuley, az amerikai jezsuiták újságjában arról írt, hogy soha nem történt olyan konzultáció Jorge Bergoglio és XVI. Benedek pápa között, mint ami A két pápa című film alapját adja. Nyilatkozatából az is kiderült, hogy XVI. Benedek nagyon szereti a Fanta üdítőitalt, de ennél teológiailag fontosabb kérdésekre is reagált.

Forrás: 777blog.hu

Hetekkel a bemutatása után is élénk párbeszéd zajlik “A két pápa” című Netflix-film kapcsán. Vannak, akik XVI. Benedek pápa lejáratását vélik felfedezni hátsó szándékként, míg mások ennél jóval óvatosabban fogalmaznak. Kétségtelen tény azonban, hogy egy olyan ellentétet vázoltak fel a film készítői Joseph Ratzinger és Jorge Bergoglio között, amely ilyen mélységében soha nem volt. Fontos hangsúlyozni, hogy a film készítői soha nem is mondták, hogy a történetük megfelel a valóságnak, csupán, hogy igaz, megtörtént események adják az alapját. 

Az amerikai jezsuiták magazinja Joseph McAuley összeállítását publikálta a film kapcsán, amelyben részletesen tér ki a filmre. A Romkat.ro oldala által szemlézett cikkből megtudhatjuk, hogy valóban Jorge Bergoglio kapta a második legtöbb szavazatot a 2005-ös konklávén, de egyáltalán nem Ratzinger riválisaként:

“A harmadik szavazáskor Jorge Bergoglio argentin bíboros volt Ratzinger bíboros után a második, 40 szavazattal. Mivel a megválasztáshoz szükséges 77 szavazatból Ratzinger bíborosnak csak 5 hiányzott, Bergoglio arra biztatott mindenkit, a leendő Benedek pápát támogassák” – árulta el McAuley. 

Arról hogy vajon tényleg ellenezte-e  Ferenc pápa elődjének lemondását nem tudni pontos információt, de a szerző szerint nem történt a filmben bemutatott hosszú beszélgetéshez hasonló párbeszéd közöttük:

“Ez a filmbeli jelenet a valós tények dramatizálása, ilyen konzultáció a valóságban sose történt. Nem is valószínű, hogy a pápa a világ másik részén élő bíborossal tanácskozna egy ilyen horderejű kérdésben, és nem egy kuriális bíborossal vagy egy bennfentessel! A filmben viszont hatásos jelenetet lehetett rendezni a kétféle világlátás összecsapásából, az egyházra vonatkozó elképzelések különbözőségéről – mindehhez remek háttérként szolgáltak a vatikáni kertek és a Sixtus-kápolna.”

Joseph McAuley információit erősítette meg Horváth Árpád jezsuita templomigazgató, aki még a film megjelenése előtt adott interjút a 777-nek, mégis szavai aktuálisabbak mint gondoltuk volna:

“Mi nem szeretjük, ha szembeállítanak bennünket a konzervatív vonallal. Például Ferenc pápa szerintem egy rendkívül konzervatív egyházi személyiség, akit a konzervatív oldal választott meg egyházfőnek. Ő XVI. Benedek pápának a tanítványa és a barátja volt, ezért nem is értem, amikor egyesek igyekeznek szembeállítani kettejüket. Ha valaki ránk akarná aggatni azt a jelzőt, hogy mi lennénk az egyház liberálisai, akkor az ellen tiltakozunk.”

Joseph McAuley egyébként nemcsak teológiai információkat árult el, hanem megmosolyogtató részleteket is, például hogy XVI. Benedek pápa tényleg kimondottan szereti a Fanta üditőt:

“Igen, gyakran iszik egy pohár Fantát zongorázás közben. Ennek a ténynek lehet ahhoz köze, hogy a Fanta eredetileg Németországban készült, később a Coca-Cola vállalat megvásárolta, de amikor megtudták, hogy a pápa kedveli, azt ígérték, több ládányival küldenek neki, hogy sose fogyjon ki a háztartásából.”

A filmben a német egyházfő a Rex felügyelő című sorozatot nézte lelkesedéssel, de az író szerint itt inkább egy fricskáról lehet szó, mintsem igazságról:

“A Time magazin szerint az esti 8 órás híreket szokta megnézni, ezen kívül egy Don Camillo nevű olasz papról szóló, Giovanni Guareschi könyve alapján készült sorozatot követ. A Rex felügyelős „utalás” valószínűleg kis tréfás célzás Ratzinger bíboros korábbi hivatalára a Tanítóhivatal élén, amikor „Isten rottweilerének” nevezték a tiszta, hithű tanítás őreként betöltött szerepe miatt.”

Joseph McAuley nyilatkozatát a Romkat.ro közölte.

777blog.hu


 

h i r d e t é s