h i r d e t é s

A kimagasló intelligenciával rendelkező juhászkutya, a border collie

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A kimagasló intelligenciával rendelkező juhászkutya, a border collie

2022. október 12. - 12:03

Sokak szerint a border collie a világ legokosabb juhászkutyája, ez az állítás nem is alaptalan, hiszen intelligens és rendkívül tanulékony kutyafajta. Tökéletes munkakutya, aki emellett hűséges barát és ragaszkodó társ is. A szófogadó kutyus igen népszerű a családok körében. 

Forrás: grandopet.hu

Szorgalmas és együttműködő

A Grandopet.hu border collie fajtaleírása alapján ismertetjük az éles eszű, energikus kutya tartási körülményeit és jellegzetességeit! Ezzel a kis összefoglalóval igyekszünk segíteni a helyes választásban!

A border collie barátságos természete mellett az egyik legszorgalmasabb kutyafajtának tekinthető. Oly mértékben buzgó, hogy folyamatosan azon munkálkodik, hogy mindenben megfeleljen gazdájának. Figyelemreméltó az eszessége, többek között ez teszi őt igazán kiváló juhászkutyává. Egy sok egyedszámú, nagyobb nyájat is képes egyedül koordinálni. Extrém módon önálló, ennek ellenére együttműködő és jól tanítható.

Juhászkutya létére napjainkban egyre többen választják házi kedvencként, mivel lojális és hűséges társ. Fontos számára, hogy a munka iránti igényéről napi szinten gondoskodjunk, hiszen ő egy munkára termett kutyus, akinek lételeme a rengeteg mozgás.

A fizikai edzés mellett igényli a mentális kihívásokat, különböző ügyességi feladatokat. Kihívások és elvárások hiányában viselkedési zavarok léphetnek fel. Megfelelő nevelés, szeretetteljes légkör mellett ragaszkodó, engedelmes kutya, akire mindig számíthatunk.

A gyerekekkel is remekül kijön, azonban meg kell tanítani nekik, hogy a border collie nem öleb, akivel bármit meg lehet tenni. A fegyelmezés terén mind a kutyusra, mind a gyerekekre oda kell figyelni!

A border collie külső megjelenése

Középtermetű pásztorkutya, izmos, atletikus alkattal, melynek köszönhetően mozgékony és folyton aktív. Munkáját kizárólag maximális figyelemmel végzi, számára a tökéletesség és a megfelelni vágyás alapvető. Barátságos tekintetű, mellyel leginkább gazdáját tünteti ki, a munka során szigorú, fürkésző, extrán éber.

Testsúlya körülbelül 13-22 kg. Középhosszú szőrzettel rendelkezik, sűrű alj- és fedőszőrzet jellemzi. A fekete-fehér színkombináció az elterjedt, orra pedig fekete, barna vagy szürke a bundájának megfelelően.

Szőrzete gondos ápolást kíván, érdemes heti rendszerességgel átfésülni, külön figyelve a fülek, a hónalj és a combtő területére. Bundája csomósodásra hajlamos, emiatt is fontos a rendszeres fésülés.

Kinek javasolt a border collie tartása?

Főként tapasztalt gazdiknak ajánlott, ugyanis intelligenciájának köszönhetően hamar felfedezi a nevelési hibákat, és ezt saját javára fordítja. Számára nélkülözhetetlen a folyamatos mentális és fizikai igénybevétel, emiatt gondoskodni kell a lefoglalásáról. Kihívásokat, feladatokat kell adni, melyeket örömmel végez, a gazdinak tökéletesen megfelelve.

Ideális nevelés mellett kiváló családi kutya, remek társ és hű barát, aki családban és egyedülálló gazdival is jól érzi magát.


Kommentelne? Kattintson ide!