h i r d e t é s

A kínai cégek is kifarolnak Oroszország mögül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kínai cégek is kifarolnak Oroszország mögül

2022. május 11. - 07:40

 

A hivatalos kereskedelmi adatok szerint Kína teljes Oroszországba irányuló exportja 27 százalékkal csökkent február és március között - írja az rtlklub.hu.

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke - Forrás: Narayan Maharjan/NurPhoto

A kínai technológiai vállalatok, így például a PC-óriás Lenovo, valamint a mobiltelefonokat gyártó Xiaomi, csendben visszavonulnak az oroszországi üzleti tevékenységtől – idézi a portál a Wall Street Journal cikkét. Mindez annak ellenére történt, hogy Peking ellenzi a nyugati szankciókat.

A kínai technológiai termékek Oroszországba irányuló exportja márciusban jelentősen csökkent februárhoz képest: a laptopok szállítása több mint 40 százalékkal, az okostelefonok közel kétharmadával, a távközlési bázisállomások exportja pedig 98 százalékkal esett vissza.

A csökkenés arra vezethető vissza, hogy az Egyesült Államok megbünteti azokat a kínai vállalatokat, amelyek figyelmen kívül hagyják az ukrajnai háború miatt hozott szankciós szabályokat. 

Az Oroszországba irányuló technológiai export drasztikus csökkenése azt mutatja, hogy a nyugati szankciók képesek beavatkozni az ellátási láncokba is, és még akkor is kényszert jelentenek, ha a cégek székhelye szerinti országok kormányai ellenzik az Oroszország elleni büntetőintézkedéseket.

Az érintett vállalatok jelentős szereplők az orosz piacon, a Lenovo például – amellett, hogy a világ legnagyobb személyi számítógépgyártója – Oroszországban a második legnagyobb értékesítő a HP mögött. A Xiaomi szintén a második a mobiltelefonok piacán Oroszországban, a Samsung után. (Napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s