h i r d e t é s

A kínai sajtó szerint 320 milliárd forint támogatást ad a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárnak az Orbán-kormány

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A kínai sajtó szerint 320 milliárd forint támogatást ad a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárnak az Orbán-kormány

2023. február 08. - 05:55

Két kínai sajtótermék számolt be erről.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

320 milliárd forintos támogatást ad a magyar kormány a kínai CATL Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárának, írta a Facebookon Tompos Márton, a Momentum szóvivője két kínai cikkre hivatkozva.

A kínai orgánumok arról írnak, hogy a magyar kormány 800 millió euró összegű támogatást ad a cégnek. Szijjártó Péter arról beszélt: „a CATL-lel két és fél évvel ezelőtt kezdtük meg a konkrét tárgyalásokat, amikor a vállalat még egy másik helyszínben gondolkodott, így mondhatni, hogy bravúros mentéssel sikerült befurakodnunk a képbe, és világossá tenni a kínai fél számára a hazánk és Debrecen városa által kínált előnyöket”.

Tompos szerint ez „36 millió forintot jelent munkahelyenként, úgy, hogy valószínűleg a többség kínai, kazah, vietnámi és egyéb, harmadik országbeli lesz, ahogy azt láthatjuk szerte az országban”. Hozzáteszi: „ez több pénz, mint Debrecen egy éves költségvetése. Ez annyi pénz, amiből az oktatást a kormány saját bevallása szerint is rendbe lehetne tenni”.

A legutóbbi hírt az volt, hogy két nap után eltűnt a kormányhivatal oldaláról a tanulmány, ami a debreceni akkumulátorgyár hatalmas vízigényéről írt. (rtl.hu)