h i r d e t é s

A koffein komoly bajt okozhat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A koffein komoly bajt okozhat

2020. szeptember 18. - 09:50

 

Sokan úgy érzik, a kávétól jobban tudnak koncentrálni, és extra energialöketet biztosít egy-egy nehéz nap során. Az orvosok azonban óvatosságra intenek, ugyanis a koffein komoly problémákat okozhat a szorongással küzdőknél.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

"A koffein nem ellenség, viszont mindenkit arra biztatnék, hogy legyünk tisztában az egészséges mennyiségekkel és fogyasszuk tudatosan, mert a szorongáshoz hasonló tüneteket válthat ki, illetve súlyosbíthatja a már meglévő tüneteket" - fogalmazott dr. Julie Radico klinikai szakpszichológus. Ráadásul több gyógyszer hatását is kedvezőtlenül módosíthatja a fokozott koffeinfogyasztás, például a görcsrohamok elleni szerek, májbetegségek, krónikus vesebetegségek, valamint bizonyos szív- és pajzsmirigyproblémák esetén szedett készítményekét is - írja a Házipatika.com.

Mire figyeljünk?

A szakértő szerint az egyik legnagyobb probléma az, hogy sokan nem tudják, egyes italok mennyi koffeint tartalmaznak, és hol húzódik az alacsony dózis határa. Ez utóbbi 50-200 milligramm között van, 400 milligramm felett viszont már jelentkezhetnek a szorongás tünetei:

  • erős szívdobogásérzés,
  • hányinger,
  • hasi fájdalom.

Más szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a szorongás egy közismert probléma, de sok páciens nem gondolná - sőt, gyakran orvosaik sem -, hogy a tünetek jelentkezésénél milyen fontos tényező lehet a koffeinfogyasztás.

Miben mennyi koffein található?

Egy doboz Mountain Dew üdítő 55 milligramm koffeint tartalmaz, ugyanennyi Coca-Cola pedig 35 milligrammot. Egy csésze otthon főzött kávéban átlagosan 100 milligramm, egy kis méretű Starbucks kávéban 250 milligramm, egy energiaitalban viszont akár 400 milligramm is lehet. Ezek mellett sok vitaminban és étrend-kiegészítőben is van koffein, ezért vásárlás előtt érdemes megnézni az összetevőket. (karpatinfo.net)


 

Kommentek

h i r d e t é s