h i r d e t é s


A KOM bezavarhat a hatalom kommunikációjába

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

A KOM bezavarhat a hatalom kommunikációjába

2017. november 21. - 12:10

 

A Közös Ország Mozgalom szokatlan módszerei Mikecz Dániel szerint zavart okoznak a hatalom kommunikációjában. - írja a nepszava.hu.

A szokatlan akció. Fotó: Vajda József Forrás: nepszava.hu

Nem a magántevékenysége zavaró Zsidai Roy éttermének, hanem az, hogy része a korrupciós hálózatnak

– hangsúlyozta a Népszavának Mikecz Dániel mozgalomkutató annak kapcsán, hogy a Közös Ország Mozgalom (KOM) és a Város Mindenkié aktivistái vasárnap elfoglalták a Pest-Buda éttermet.

A Gulyás Márton civil aktivista által alapított KOM polgári engedetlenségre hivatkozik, annak ellenére, hogy most nem közintézménynél akcióztak, hanem magántulajdonú cégnél.

Gulyásék – mint arról lapunk is írt – az I. kerületi önkormányzattól feltűnően olcsón bérelt üzlethelyiségben működő luxuséttermet foglalták el, hogy a korrupció ellen tiltakozzanak. A rendőrség és a biztonsági szolgálat nem lépett közbe, a tüntetők végül hétfőre virradó éjjel önként hagyták el az éttermet, ahonnan a Legfőbb Ügyészség épületéhez vonultak.

– Nálunk valóban nem szokás cégek ellen tüntetni, de erős üzenet volt az, hogy ezután az aktivisták a Polt Péter vezette ügyészséghez vonultak és átnevezték "Mészáros Lőrinc gazdagodásáért és büntetlenségének biztosításáért felelős Legfőbb Ügyészségnek”.

Az ellenzéki közvélemény és a civilek ugyanis politikai szereplőnek lövik be az oligarchákat és ha ellenük irányul egy-egy ilyen szimbolikus aktus, akkor az jól rezonálhat

– vélekedett a szakértő.

Mikecz példaként a felcsúti polgármestert és Simicska Lajost hozta fel: rájuk is mindenki politikai szereplőként tekint, nem pedig gazdaságiként.

Más a helyzet a kormánymédiánál: miként Mikecz fogalmazott "a jobboldali gonzó sajtó hisztizésként jellemzi Gulyásék akcióit", Rogán Antal propagandaminiszter pedig korábban azt mondta, zendülésekről van szó. A szakértő szerint érződik a zavar a hatalom kommunikációjában, valószínűleg most is „sorosozással” reagálnak majd.

A KOM nemcsak éttermek elfoglalásával tölti az idejét: egy nappal korábban, a szombati rendezvényükön Gulyás Márton bejelentette, hogy három közvélemény-kutató, a Medián, a Tárki és a Závecz részvételével konzorciumot hoznak létre. A céljuk az, hogy egy közösségi finanszírozási kampány segítségével január végén, február elején megmérnék a 106 választókörzetben, ki számít helyben a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek. Ez körzetenként nagyjából kétmillió forintba kerülne. A kutatásban mérnék az LMP, a Jobbik és a Momentum jelöltjeit is.

A Republikon Intézet korábban szorgalmazta a mostani ötlethez hasonló előválasztást, ám Mikecz Dániel – aki az intézet munkatársa – leszögezte: ezt nem lehet annak nevezni.

A lényeg sikkad el: nincs egy olyan kampány, ahol megmutathatják magukat a jelöltek. Ha megvalósul a mostani kezdeményezés, akkor megtudjuk, ki a legerősebb jelölt, de a folyamat mögött nincs politikai akció

– hangsúlyozta a szakértő. Mikecz szerint a KOM és a résztvevő közvélemény-kutatók bizonyos értelemben átveszik a jelölt kiválasztásának a feladatát, ami nem szerencsés, hiszen el kell ismerni a politika és a pártok autonómiáját.

Gőgös Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője szerint nem újdonság a KOM-javaslata, a szocialisták már régóta azt mondják, hogy mindenhol a legjobb jelöltnek kell indulnia. Gőgös azonban lapunknak leszögezte: az ötletnek akkor van értelme, ha a Momentum és az LMP is részt vesz benne. Hasonló véleményen volt Tordai Bence, az Együtt-P szóvivője is: az, aki nem képes az együttműködés erre a minimumára sem, a kormányváltás kerékkötője.

Bízunk benne, hogy nem lesznek ilyenek

– fogalmazott.

Tordai reménykedését hamar lehűtötte az LMP, a párt ugyanis ebben sem hajlandó közösködni.

Minden országos kutatás azt mutatja, hogy minél többet beszélnek az ellenzéki pártok az összefogásról, annál inkább csökken a támogatottságuk. Erre úgy reagálnak, hogy még többet beszélnek róla.

Ez a 22-es csapdája, amivel az LMP szeretne szakítani. A Fideszt azon a terepen kell megverni ahol a leggyengébb: az emberek valódi problémáinak a megoldásában

– hangsúlyozta a Népszavának Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt szóvivője.

A Jobbik szintén nem vevő Gulyás Márton javaslatára. Jakab Péter szóvivő azt mondta lapunknak: a Jobbik „legerősebb ellenzéki pártként” mindenhol a győzelem esélyével veszi fel a küzdelmet.

Ennek megfelelően a párt minden körzetben saját jelöltet állít. A jelöltek bemutatása

– tette hozzá Jakab – javában zajlik.

A több százmilliós költség elsőre soknak tűnik, de összejöhet a pénz legalább a billegő körzetek lemérésére. Minden olyan mérés jó, amely többletinformációkkal látja el a választópolgárokat

abba a hibába azonban nem szabad esni, hogy a politizálást, a közügyeinkkel való foglalkozást egyszerű, közvélemény-kutatásból kijövő százalékokra egyszerűsítsük

- válaszolta lapunknak a Momentum.

Az ellenzéki párt bízik abban, hogy a választók jelentős része a számolgatás helyett egy jóval fontosabb kérdést tesz fel magának: elege van-e az elmúlt 27 évből, szükség van-e új politikai generációra. 

Előválasztási szimuláció?

A közvélemény-kutatási adatokból látszik, hogy a kormányt váltani akarók körében is nagy fokú elkedvtelenedés, apátia van.

Gulyás Mártonék ötlete az előválasztás szimulációja lenne

– mondta a Népszavának Hann Endre.

A Medián ügyvezető igazgatója szerint vannak olyan körzetek, ahol egyértelmű a Fidesz-fölény, viszont a kiegyensúlyozott választókerületekben sokat lendítene a KOM-féle javaslat.

Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője szívesen adja a szakmai kompetenciáját minden olyan kutatáshoz, amelyek alapján többet tudunk meg a magyarországi politikai erőviszonyokról.

Nagyívű vállalkozás, kíváncsi vagyok rá, hogy megvalósulhat-e

– fogalmazott a közvélemény-kutató.

nepszava.huh i r d e t é s

betöltés..

;