h i r d e t é s

A Koraszülöttek Világnapja alkalmából rendez családi programot a PTE

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A Koraszülöttek Világnapja alkalmából rendez családi programot a PTE

2019. november 14. - 14:41

 

Hazánkban átlagban minden tizedik gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. 

Erre a sokakat érintő témára, és a koraszülöttek, valamint az ő családjaik támogatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a koraszülöttek nemzetközi napja, november 17-e. Ebből az alkalomból a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika november 18-án, hétfőn várja a koraszülött babákat és szüleiket egy családi rendezvényre, melyen szakmai előadások és játékos programok egyaránt lesznek.

A PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszékén évente mintegy 500 koraszülöttet, beteg újszülöttet ápolnak. Ezen belül az 1500 g alatti születési súllyal születettek száma száz körüli, közülük minden negyedik baba 1000 g alatti születési súllyal jön a világra. A műszakilag jól felszerelt tanszéken minőségi orvosi és ápolási munka zajlik, amit az a tény is igazol, hogy a tavalyi évben az 1500 g alatti koraszülöttek halálozását 5% alatt sikerült tartani.

A Koraszülöttek Világnapja alkalmából a Pécsi Tudományegyetem ötödik alkalommal ünnepel a koraszülöttekkel és a szülőkkel együtt, ráirányítva a figyelmet a koraszülöttekre és családjaikra, valamint az ő segítésük fontosságára. A világnapot különféle szülői szervezetek deklarálták, hogy felhívják a figyelmet az idő előtt született csecsemőket fenyegető veszélyekre, és arra, hogy mennyire fontos a koraszülöttek egészségügyi ellátása.

A világnap közös jelképeként, az események kampányszíneként a lilát választották, amely a reményt, az érzékenységet, az együttérzést, a hitet és a bátorságot szimbolizálja. A PTE Neonatológiai Tanszéke, valamint a rendezvény helyszíne, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika idén is lila színben fog pompázni. Sőt, a világnapra való tekintettel lilába öltözik majd Pécs egyik szimbóluma, a TV torony is.

A Koraszülöttek Világnapja alkalmából november 18-án 10 órától szeretettel várják a volt és jelenlegi koraszülött babákat és szüleiket a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Aulájában (Pécs, Édesanyák útja 17.).

Tervezett Program:                                      

  • Megnyitó - Dr. Koppán Miklós klinikaigazgató
  • Dr. Funke Simone tanszékvezető
  • Koraszülött Mentor Program bemutatása –
  • Dr. Nagy Éva - Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány
  • Ringató foglalkozás - Virággal, Angélával, Olivérrel
  • Mondókázás, tánc, mulatozás – Müller Anita pedagógus
  • Fényképalbum készítése
  • Rajzsarok, kézműves foglalkozások
  • Koraszülött mentőautó bemutatása, megtekintése

 

Kommentek

h i r d e t é s