h i r d e t é s

A kormány asszisztál a nők elleni erőszakhoz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A kormány asszisztál a nők elleni erőszakhoz

2018. november 27. - 11:49

 

A szocialista Gurmai Zita azt állította, a kormány asszisztál a nők elleni erőszakhoz, "tettestársként bátorítja az erőszaktevőket", mert nem nyújt megfelelő védelmet a bántalmazott magyar nőknek.

A NANE felvonulása a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján a fővárosban. Budapest, 2018. november 25. Mécsesek égnek a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) Néma Tanúk elnevezésű felvonulásán a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, amelyet a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi világnapja alkalmából tartottak Budapesten 2018. november 25-én. A felvonulás a NANE 16 Akciónap - zéró toleranciát a nők elleni erőszakkal szemben! elnevezésű rendezvénysorozatának nyitóeseménye. Illusztráció: MTI/Balogh Zoltán

Konkrét bűneseteket említve úgy ítélte meg, a bántalmazott nők igazságszolgáltatás helyett megaláztatást és érzéketlenséget kapnak, a jogalkalmazás szintjén is működik a zsigeri áldozathibáztatás.

Gurmai Zita hiányolta az isztambuli egyezmény ratifikálását és követelte, hogy a magyar nők kapják meg a védelmet az erőszak minden formájával szemben.

Kormányzati szintű fenyegetésként értelmezte egzisztenciális értelemben például a túlórapénzek visszatarthatóságát megteremtő jogszabály-módosítást.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára visszautasította a képviselő állítását, leszögezve: az Orbán-kormány soha nem támogatta az erőszak semmilyen formáját. Nem úgy, mint a 2006 őszén az akkori kabinet - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a nők védelmét szolgálják a magyar büntetőjogi szabályok függetlenül az isztambuli egyezménytől is, amelyet egyébként 13 tagállam nem írta alá eddig. 

(MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s