h i r d e t é s

A kormánylap szerint senkit nem érint a 400 óra túlóra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A kormánylap szerint senkit nem érint a 400 óra túlóra

2019. január 11. - 07:38

A Liga Szakszervezetek nem támogatnak olyan megmozdulást, amin politikusok is részt vesznek.

Doszpolyné Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke - Forrás: nol.hu

A kormány közlönye, a Magyar Idők „Senkit nem érint a négyszáz óra túlóra” címmel állítja, valótlanságokat állítottak a „rabszolgatörvényező” szakszervezetek. Mindezt a Liga Szakszervezetek elnökének közlésére hivatkozva teszik: Mészáros Melinda azt mondta a lapnak, hogy „munkajogilag már nem lehetséges, hogy az év utolsó napjáig 400 órát túlórában ledolgoztassanak azokkal a munkavállalókkal, akikkel eddig nem írattak alá szerződésmódosítást”. - írja a 24.hu

Mészáros azt mondta, felmérést készítettek tagjaik körében, hogy kiderüljön, mennyire vált gyakorlattá a túlóratörvény alkalmazása. „Habár még nem érkeztek vissza mindenhonnan a válaszok, az látszik, a munkáltatók nem kérték a kollektív szerződésben a munkaidőkeret emelését akár három évre, de a korábbi szabályozás alapján kötött kollektív szerződések módosítására sem történtek megkeresések” – áll a cikkben.

Azt hozzáteszik azért, hogy „a jelzések alapján a dolgozók továbbra sem tartják elfogadhatónak a munka törvénykönyve módosítását, mivel attól tartanak, hogy a későbbiekben, akár jövőre a munkáltatók már kihasználják a jóval magasabb túlórakeret nyújtotta lehetőséget”. A Liga elnöke sietett leszögezni: nem támogatnak semmilyen megmozdulást, amelyen politikai pártok vagy azok képviselői is részt vesznek.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyáltalán nem látja ennyire elfogadhatónak a helyzetet, ők kedden adták át sztrájkköveteléseiket a kormánynak, amelynek része a túlóratörvény visszavonása, a béregyenlőtlenségek csökkentése, a sztrájkjog újraszabályozása és a rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer. Kordás László elnök arról is beszélt, hogy a sztrájkhajlandóság felmérése után indulhat a munkabeszüntetések előkészítése. (24.hu)