h i r d e t é s

A koronavírus terjedésének legfrissebb adatai világszerte

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A koronavírus terjedésének legfrissebb adatai világszerte

2020. április 01. - 13:43

 

Az érintett országok, a halálesetek száma és a gazdasági hatások. - írja a financialtimes.com.

Illusztráció: TASR

A járvány kitörésének humanitárius költségei továbbra is növekednek, világszerte a fertőzöttek száma meghaladta 860 000-et. A vírus már több mint 42 300 emberéletet követelt.

Az Egészségügyi Világszervezet a vírus szaporodását világjárványnak nyilvánította, ami azt jelenti, hogy gyorsan terjed a világ különböző részein. Eddig több mint 190 ország jelentett be újabb eseteket.

Európa március elején vált a koronavírus epicentrumává, de a hónap végére néhány európai országban az új megerősített esetek száma megtorpant, Olaszországban pedig az új fertőzések száma csökkenni kezdett.

Az USA jelenleg a világjárvány globális központja, az új esetek száma naponta növekszik, és az összes fertőzés pusztán az elmúlt héten haladta meg 100 000-et.

Kínában az új esetek száma a napi ezernél tetőzött, amely csupán több tucatra esett vissza, bár aggályok merülhetnek fel, hogy új járványok léphetnek fel, mivel a régiók kiszabadulnak a zárolásból. Dél-Korea gyors és szigorú intézkedésekkel hirtelen csökkentette az új esetek számát, ám a szomszédos Japánban az új fertőzések első számottevő növekedése tapasztalható, mivel a több hetes minimális korlátozás benyújtotta a számlát.

Jelenleg több mint tíz ország szenved el heti halálozási rátákat, amelyek a százakat vagy akár ezreket is elérnek, és néhány esetben ezek a számok továbbra is növekednek minden héten.

Az országokon belül az esetek gyakran nem egyenletesen terjednek, a vírus súlyosságát általában néhány régió viseli. Wuhan elsápad Lombardia és Madrid mutatói mellett, amelyek a világ legsúlyosabban érintett régiói, de úgy tűnik, hogy mindkét régióban a napi halálesetek száma csökken.

A világ új városi epicentruma New York, ahol minden nap több koronavírus halál következik be, mint az előző nap. Az állam halálozási száma gyorsabban növekszik, mint a világ bármely szubnacionális régiójánál, kitörésének ebben a szakaszában.

Az FT feltérképezte a vírust és terjedésének gazdasági hatásait.

Az esetek száma már 35 európai országban meghaladta a 100-at. A régió most az új napi esetek 75% -át nyújtja.


 
A koronavírus az Egyesült Államok mind az 50 államába elterjedt. Több mint 60 000 esetet megerősítettek az országban.

A Financial Times Kína gazdasági aktivitási indexe

Kína lassulása a koronavírus kitörése miatt súlyos következményekkel jár a globális gazdaság számára. Ezeknek a változásoknak a nyomon követése érdekében a Financial Times kidolgozta saját mércéjét a kínai gazdaság lassulására és hamarosan megjelenő fellendülésére.

A hivatalos adatok elmaradnak az aktivitástól, mivel többnyire havi, és úgy vélik Kína adatai néha nyitottak politikai manipulációra.

A Wind pénzügyi adatbázisa segítségével összeállításra került hat napi, ipari alapú adatsor súlyozott indexe.

Az ottani gazdaság intézkedései között szerepel az ingatlanok alapterületének értékesítése, a forgalom torlódása a városokon belül és a szénfogyasztás a nagy erőművekben. A kereskedelmet a konténerszállítás reprezentálja.

Két másik, kevésbé súlyozott mutató nyújt képet a társadalmi és környezeti háttérről: a kínai mozikban található pénztárak száma - a fogyasztói tevékenység jó proxyja - és a tíz legnagyobb városban a légszennyezés.

Az FT egy külön gazdasági hatást követő oldallal rendelkezik, ahol naprakészen tarthatja a gazdasági tevékenységek különböző mutatóit.

Ábrák forrása: Financialtimes.com

financialtimes.com


 

h i r d e t é s