h i r d e t é s

A középpályás kapufái

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A középpályás kapufái

2020. január 11. - 15:51

 

A csütörtöki sajtótájékoztatón Orbán Viktor – aki magát védekező középpályásként határozta meg – többször is alaposan mellélőtt. 

A kép illusztráció! - Forrás: B1 Blog - Blog.hu

A Fidesz kommunikációs igényeit közpénzből kiszolgáló Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) megalapítását firtató kérésre például azt mondta: semmit nem írt alá, ami a Kesma létezéséhez érdemben hozzájárult volna. A megfogalmazás trükkösnek tűnik – a Kesma formailag egy magánalapítvány, nyilván nem a miniszterelnök szignálta az alapító dokumentumait –, valójában azonban hazugság. Ő írta alá ugyanis azt a kormányrendeletet, amely nemzetstratégiai érdekűnek minősítette a konglomerátumot, amelyet emiatt a Versenyhivatal és a Médiahatóság sem vizsgálhatott. Vagyis az, hogy a Kesma még létezik, elsősorban Orbán Viktor aláírásának köszönhető.

A Tiborcz-Elios ügyről, illetve arról, hogy az OLAF által csalásnak minősített közvilágítási üzlet számláit miért vonták vissza Brüsszelből, és miért a magyar adófizetőkkel fizettették ki, azt válaszolta, hogy egyrészt csupán a forrásvesztést akarták megelőzni a „vitáktól terhelt” ügyben, másrészt a különbségtételnek nincs értelme, mert „az EU-támogatás is a mi pénzünk”, vagyis senkit nem ért kár az átcsoportosítással. Ez azonban nem igaz: a magyar állam támogatásainak forrása a magyar adófizetőktől elvont pénz, az EU-támogatás viszont a nettó befizető nyugati tagállamokban megtermelt jövedelem. Vagyis ha egy számlát az uniós támogatás helyett a magyar állam fizet ki, akkor a hazai adófizetőket igenis kár éri. H. M. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s