h i r d e t é s

A különleges matcha tea

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A különleges matcha tea

2019. november 20. - 10:15

 

A teacserje őshazája Ázsia, a leveleiből készített ital, avagy a tea innen indult hódító útjára. Az első cserjék valamikor az időszámításunk szerinti 8. században kerültek át Kínából Japánba. Kezdetben csak a császári udvar kiváltsága volt a teafogyasztás. Alig pár száz évvel később egy zen buddhista szerzetesnek köszönhetően vált elterjedtté a teázás szokása Japánban, nagyszerű ültetvényeket hozott létre Kyoto és Uji környékén.

A teacserjék termesztését, leveleinek feldolgozását, valamint magát a teaszertartást is féltve őrzött titokként kezelték. A teafogyasztást és annak szokásait a hosszú élet zálogaként tartották számon. A frissítő nedűt jellemzően meditáció előtt kortyolták el a szertartás keretein belül. 

A matcha tea

A szedés előtti három hétben egy különleges eljárással fedik le ezeket a cserjéket, így nem éri őket napfény. Ezáltal a növényekben egy úgynevezett „túlélési” reakció indul be, melynek köszönhetően még több tápanyagot raktároznak el. Ízük, zamatuk ettől válik később édeskésebbé. A hagyományos teázás során szűrten fogyasztjuk az italt, a matcha tea esetében pedig az egész levél fogyasztásra kerül, ugyanis az porrá őrölve kerül a vizünkbe. Ennélfogva egy adag matcha tea felér akár tíz hagyományos zöld tea elfogyasztásával is. 

Az egészség védelmében

A katechinnek köszönhetően, amely egy antioxidáns, számos pozitív egészségügyi hatással bír. Rákmegelőző, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Klorofill tartalmának köszönhetően nagyban hozzájárul a szervezetünk méregtelenítéshez, ebből kifolyólag az öregedési folyamataink is lelassulhatnak. Mindezek mellett fogyasztása Alfa-hullámokat képez az agyban, mely segít az ellazulásban, a meditálásban, és a jógához is tökéletes állapotba kerülünk általa. 

Energiát ad

Mint a kávé is, a matcha tea is tartalmaz koffeint, ám az L-theanin szintjének köszönhetően lassul a koffein felszabadulása a véráramban, ezáltal hosszabb időn keresztül maradhatunk frissek, energikusak. Egy átlagos kávé körülbelül 95mg, míg a matcha tea 35mg koffeint tartalmaz, így igazán jó alternatívája lehet fekete italunknak. Érdemes a teát fogyasztani minden fizikai aktivitás előtt, így jóga előtt is bátran kortyoljunk el egy adagot. Kísérletek támasztják alá, hogy ennek a teának a fogyasztásával legalább 30 százalékkal növelhetjük teljesítményünket.

Egészségünk védelmének és fenntartásának érdekében ajánlott matcha teát fogyasztani. További érdekes és hasznos információk olvashatók a M Matcha weboldalán, ahol meg is vásárolhatjuk eme teakülönlegességet.


 

h i r d e t é s