h i r d e t é s

A külügyminisztérium bekérette a spanyol nagykövetet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A külügyminisztérium bekérette a spanyol nagykövetet

2018. szeptember 20. - 06:21

Erre azután került sor, hogy a spanyol külügyminiszter azt mondta, Magyarország xenofób, és itt nincsenek szétválasztva a hatalmi ágak

Josep Borell - Forrás: thelocal.es

Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára azt mondta, kedden Josep Borell, a „szélsőbaloldali spanyol kormány külügyminisztere sértő és durva kirohanást” intézett Magyarország ellen egy nyilvános fórumon. Magyar szerint lehetnek a két ország között nézeteltérések, és ebben „a turbulens európai politikai helyzetben” megfogalmazódnak kritikák az egyes országokkal szemben, de ezek hangneme nem lépheti túl a tisztesség és korrekt együttműködés kereteit, ráadásul úgy, hogy erre a magyar fél érdemben nem tud reagálni.

Az államtitkár elmondása szerint a spanyol külügyminiszter a fórumon xenofóbiával vádolta meg Magyarországot, illetve azzal, hogy itt a hatalmi ágak nincsenek szétválasztva, nincs sajtószabadság, továbbá pszeudodemokráciának nevezte nemcsak Magyarországot, de a térség többi államát is.

Magyar Levente közölte:

Magyarország visszautasítja a spanyol külügyminiszter állításait, hiszen mindenki meggyőződhet arról, hogy teljes a sajtószabadság, a hatalmi ágak is elkülönülve működnek, és a magyar emberek nem idegengyűlölők.

Érthető, hogy az Orbán–Salvini-találkozó és a Sargentini-jelentés után Magyarország kiemelt helyen szerepel az európai politikai közbeszédben, és szinte minden kormány valamilyen módon reflektál a magyar politikára, de „ha valaki olyan tónusban teszi ezt, mint Josep Borell, azt a magyar kormány nem tudja elfogadni” – mondta Magyar Levente, aki jelezte azt is, hogy Spanyolországgal kifejezetten felívelőben vannak a kapcsolatok, október végén várják Josep Borellt Budapestre. (444.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s