h i r d e t é s

A látványterv nem a valóság!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A látványterv nem a valóság!

2019. április 05. - 11:14

Járdaépítés Esztergomban: a látványterv szép, a valóság kemény, a kivitelezés pedig botrányos.

Járdafelújítás Esztergomban, a Schweidel József utcában

"A 2018. év végén megvalósult Schweidel úti járdaépítési project területén az elmúlt héten bejárást tartottunk. Feltártuk a hiányosságokat és a fennmaradt kisebb hibákat. Ezek kijavítása után a kivitelező - amennyiben az időjárás is engedi - nekiáll a tereprendezésnek és a zöldfelületek helyreállításának és kialakításának."

- írta Dr. Szerencsés Gergely István (KDNP) önkormányzati képviselő a Facebook oldalán.

Mondandójához mellékelt egy látványtervet is, hiszen, ami elkészült, arról nagyon nehéz jó fotót készíteni...

Mielőtt azt hinné az olvasó, hogy nem tudok semminek sem örülni, megcáfolnám azzal, hogy kifejezetten örülök annak, ami Esztergom legmostohább sorsú lakótelepén történik. Ilyen aktív képviselője még sosem volt ennek a körzetnek, a városban is lakik, de nem abban a városrészben, amit képvisel.

Amivel bajom van, az a kivitelezés minősége. Ez nyilván egy sok tényezős probléma, hiszen van a képviselő, van a tervező, van a jogász, a fővállalkozó, az alvállalkozó és végül vannak az itt élők, akik közül a sor elején álló embert megválasztották.

A képviselő szavaiból azt olvasom ki, hogy a "járdaépítési project" technikai értelemben a végére ért, abban bizonyára igazat mond Szerencsés, hogy "a hiányosságokat és a fennmaradt kisebb hibákat" feltárták, de arról mélyen hallgat, hogy ezekkel a hibákkal mi történt, a nagyobbakról nem is beszélve.

Megsüllyedtek a lámpanyoszlopok

A dőlőfélben lévő lámpaoszlopok körül már megtörtént a kertészeti rendezés és ezzel egy időbe a füvesítés - tehát, ha majd egyszer kiegyenesítik ezeket a lámpákat, akkor - jó magyar szokás szerint - tönkre fogják tenni a munkálatok alatt a drága pénzen rendezett területet.

Azzal, hogy a terület rendezése során megemelkedett a talajszint, az összes lámpaoszlop biztosítékháza félig a földbe került.


Látható a képen, hogy a biztosíték burkolatát felhajlították, hogy az alja ne áljon bele a földbe. Végül drótozással rögzítették azt a szakmeberek.

Légkalapács

A kivitelező, hogy gyorsan haladjon a munkálatokkal, túlméretezett eszközzel bontotta a házakig tartó bitument. Ennek következményei felett úgy érzem szemet hunynak.

Ennek a lépcsőháznak a lépcsője megúszta a légkalapácsot, de a kapualj oszlopai nem.

Nem földrengés, hanem munkagép.

Csatornafedelek

A csatornafedeleket nem hozták szintbe a füvesített területtel.

Aljzat

Ott, ahol a házakig tartott a bitumen, aljzatot kaptak a panelek.

Valahol meg nem...

Ahol meg volt, meghagyták úgy, ahogy:

És végezetül következzen néhány fotó a "project" azon részéről, amely "kész" és, ha az önkormányzat szakemberei legváják a füvet, mehetnek a fényképek az Esztergom újságba.

Véletlenül sem arra épült a térköves járda, amerre az emberek járnak...