h i r d e t é s

A leggyakoribb autóklímával kapcsolatos problémák

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A leggyakoribb autóklímával kapcsolatos problémák

2022. május 06. - 10:12

Ha autónkban nem megfelelően működik a légkondicionáló, az roppant kényelmetlenné teheti az utazást egy forró nyári napon. Sajnos azonban sok gépjárműtulajdonos csak akkor kezd el foglalkozni ezen kényelmi extrával, amikor az utastérben a hőség elviselhetetlenné válik. Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb autóklímával kapcsolatos problémákat.

Szivárog a hűtőközeg

A hűtőközeg ugyanolyan létfontosságú a légkondi működéséhez, mint az olaj a motornak. A szivárgás nyáron gyakrabban fordul elő, miután a rendszert ritkábban – vagy egyáltalán nem – használjuk a hideg hónapokban. Ha a légkondiban a nyomás alacsony, akkor valahol valószínűleg szivárog a rendszer.

Sokan ilyenkor úgy gondolják, ha elviszik egy autószervizbe és feltöltetik gázzal a klímát, azzal mindent meg is oldottak. Ezzel viszont csak pénzt dobunk ki az ablakon, mivel az alapprobléma ugyanúgy megmarad, így a vásárolt hűtőközeg ismét el fog illanni.

A leggyakoribb oka egy repedt klímacső, amely 8-10 évnél idősebb járművek esetében nem ritka jelenség. Amennyiben fémcsövekről van szó, egyesek megpróbálkoznak azok javításával, ám ez csak ideiglenes megoldás. Emellett azonban más alkatrész meghibásodása is okozhat gondokat, pl. a kompresszor vagy a klímakuplung.

A legjobb döntés, ha egy megbízható autóműhelybe elvisszük szeretett gépjárművünket, ahol gyorsan diagnosztizálják a problémát, és elvégzik a szükséges autóklíma javításokat. Tipp: a Dottore Autószervizben nemzetközi tapasztalattal is rendelkező szakemberek dolgoznak, akik a szerelésen túl elvégzik a légkondi tisztítását, feltöltését és az egyéb járulékos feladatokat is.

Büdös, kellemetlen szagok

A másik tipikus probléma szokott lenni, amikor a klíma büdös, kellemetlen szagot áraszt. Ez a kórokozók jelenlétére utal, ami főleg a páralecsapódás következménye a folytonos ki-bekapcsolgatástól. Amit tehetünk, hogy évente legalább két alkalommal az egész klímarendszert kitisztíttatjuk, és nem használunk egy pollenszűrőt sem 1-1,5 évnél tovább. Emellett hosszabb autózás alkalmával már azelőtt kapcsoljuk ki a légkondit, mielőtt megérkezünk úticélunkhoz.

A klíma működés közben zajos vagy langyos levegőt fúj

Roppant kellemetlen, amikor a nyári kánikulában autónk légkondija csak langyos levegőt áraszt. Ez általában azt jelenti, hogy nincs elegendő hűtőközeg a klímában, ami szivárgásra utal. A probléma az elöregedett alkatrészek egyik következménye is lehet - ilyenkor minél hamarabb vigyük szervizbe járművünket, mivel az alkatrészek idővel csak tovább amortizálódnak.

A zajos klíma is számos meghibásodás tünete lehet, legtöbbször az elöregedett klímakompresszor a tettes. Ebben az esetben nem nagyon van más megoldás, mint az alkatrész cseréje. Ilyenkor érdemes inkább egy vadiújat beszereltetni a légkondiba felújított kompresszor helyett, mivel előbbi hosszútávon tovább fog minket szolgálni.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s