h i r d e t é s

A legkárosabb cipők

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

A legkárosabb cipők

2015. május 03. - 15:41
0 komment

 

Magas sarkú, félcipő, strandpapucs: a legpatosabb lábbelik veszélyesek is lehetnek az egészségedre!

Valószínűleg minden nőnek van legalább egy olyan cipője, amit igazán imád. (Néhányaknak talán több tucat is van). A probléma az, hogy ezek az árzuhanáskor megvásárolt cipők, szó szerint is esést jelenthetnek, ugyanis lehet, hogy nem tesznek jót a lábadnak. Egy pillantás vetsz rájuk és kiderül, hogy miért: hogyan tudsz öt normál méretű lábujjat betuszkolni egy olyan cipőbe, amiben alig van elég hely egyetlen ujj számára is? - írja a kamaszpanasz.hu

Akár felhőkarcoló tűsarkú, nyitott hátú klumpa, hegyes orrú vagy csak lapos balerina, ami szintén nem tartja a lábboltozatodat - sokféle cipő közül válogathatsz, melyek tönkretehetik a  lábad. Milyen típusú cipők azok, amelyek a legrosszabbak a lábadnak, amelyek idegkárosodástól kezdve kalapácsujjat, bőrkeményedést és egyéb kellemetlenséget okoznak? Lehet, hogy meglepődsz majd a Legrosszabb Cipők Olimpiájának nyertesén. Egy lábbetegség-szakorvos szerint (aki a lábak gyógyításával foglalkozik) a győztes nem a tűsarok, vagy a hegyes orrú csizma. Helyette a legveszélyesebb a…

Flip-flop („tangapapucs”)

A nők ezeket a strandpapucsokat úgy hordják, mintha utcai cipők lennének. Pedig a strandravagy az uszodába valók, és nem a mindennapi járáshoz. A lábboltozatot egyáltalán nem tartják meg, nem védik a lábat, ezért hajlamossá válik a sérülésre.

Egy alkalmi sétára megfelelhet a flip-flop, ha nem viszed túlzásba. Amire ezek a típusú papucsok nincsenek kiképezve, az a futás a busz után, frizbizés, vagy focizás a hátsó udvarban. Nagyon sok sérülésnek teszed ki magad ezen lábbelik helytelen használatával.

A nem megfelelő körülmények között viselt papucs kellemetlen következményei között szerepel a felsértett lábfej, a megerőltetett boka és a törött lábujjak is, ha kiesel a cipőből; de a boltív támaszának hiánya miatt olyan krónikus problémákkal is szembe találhatod magad, mint az íngyulladás, vagy a talpi kötőszövetes lemez gyulladása.

A megoldás: hacsak nem a strandon vagy, viselj rendes szandált lábujjas papucs helyett. Azt a fajtát, aminek a hátsó részén van egy pánt, ez legalább a cipőben tartja a lábfejedet.

A második helyezett a legrosszabb cipők kategóriájában:

Tűsarkú

De ezt már sejtetted, ugye? Elég nyilvánvaló, hogy minél magasabb a sarok, annál kevésbé jársz biztos talpakon. A talpat nem arra találták ki, hogy hosszú időn át ebbe a pozícióba legyen kényszerítve.

Mekkora a túl magas?

Bármi, ami magasabb mint két és fél centi, problémát okoz. Az Achilles-ín megrövidül, amikor a lábfej magas sarkúban van. Ha túl sokszor viselsz ilyet, az inad krónikusan megrövidülhet, és íngyulladásod lesz.

A tűsarkú cipők a talp felső, párnás részét is nagy nyomásnak teszik ki. A zsírréteg a talp felső része alatt a nyomás hatására elvékonyodik, és ez az egyetlen olyan hely a testeden, ahol jó, ha van egy kis „plusz”. Akut fájdalom jelentkezhet a talpközéptájadon, ami krónikussá is fokozódhat. A megerőltetéstől törés is bekövetkezhet a nagy nyomás miatt, illetve kalapácsujj a láb abnormális helyzete miatt.

Nem csak a lábfejeddel fizetsz egy rossz cipőért. Ha a lábfejed megsérül, mintha egy épület alapzata sérülne. Ha bicegsz, mert fáj a lábfejed, az minden testrészedre kihat. A testtartásod megváltozik, emiatt a térded, hátad és a csípőd is nagyobb igénybevételnek lesz kitéve. A tested többi részének alkalmazkodnia kell ahhoz, ami a lábadnál zajlik.

A megoldás: mérsékelten viselj magas sarkút, csak különleges alkalmakkor, és hazafelé csusszanj ki belőle. Akkor is enyhíthetsz a lábfejedet érő nyomáson, ha zselés betétet teszel a cipődbe, amit már a legtöbb szupermarketben is megvásárolhatsz. Ne kombináld a magas sarkat és a hegyes orrt! Válassz olyan lábbelit, ami elég széles, és elég hellyel szolgál az összes lábujjad számára.

A következő a sorban a…

Hegyes orrú cipő

Ezek a gyönyörűségek a magas sarkúakhoz hasonló sérülést okozhatnak. Pláne, ha a cipő egyszerre magas sarkú és hegyes orrú! A talpfájdalom és a kalapácsujj mellett a hegyes orrú cipők ún. neurómát is okozhatnak, ami a lábujjak közötti ideg gyulladását, daganatát jelenti. A harmadik és negyedik lábujj között a leggyakoribb, de bármelyiknél megtörténhet. A folyamatos szorítástól begyulladt ideg fájdalmat, égető érzést okoz. Lehetséges kezelési módok: injekciókúra, fizikoterápia, vagy a daganat sebészeti úton történő eltávolítása.

A megoldás: nagyobb hely a lábujjaknak. Igazán semmit sem tehetsz a javulás érdekében egy olyan cipővel, ami a lábfejedet természetellenesen összenyomja. Ha muszáj hegyes orrú és magas sarkú cipőt viselned, tedd csak alkalmanként. Vannak kevésbé nyilvánvalóan káros cipők, amik szintén a lábfejed ellenségei.

Balerinacipő

Nem inogsz tűsarkakon, és nem kell bepréselned a lábad a cipőbe. Határozott lábakon állsz a földön egy olyan cipőben, ami nagyon kényelmes. Akkor miért ne szeretnéd? Pontosan a nagy mozgástér a probléma, amit te előnyként sorolnál fel.

A balerinacipők általában nem támasztják meg, és nem párnázzák ki a lábat. A flip-flophoz képest javulást jelentenek, mert megvédik a lábfejet, de ugyanúgy fennáll az ín- és a talpi kötőszövetes lemez gyulladásának kockázata, illetve minden olyan veszély, ami a lábboltozat megtámasztásának hiányából adódik. Ez a lábbeli egyszerűen nem mindennapi viseletre van kitalálva.

A megoldás: választhatsz olyan lapos cipőt is, ami hasonlít a balerinacipőre, de rendes talpa van, és megtámasztja a sarkadat. De ha össze tudod hajtani, és bele tudod gyömöszölni a táskádba, akkor az a cipő nem ad túl sok támasztást. Egy másik cipő, ami miatt pácban lehetsz...

Saroknélküli papucs

Sok problémát okozhat ez a lábbeli is. A lábujjak a megfelelő támasztás hiánya miatt erősen kapaszkodnak, emiatt sok nőnél okozhat kellemetlenséget a kalapácsujj. Bőrkeményedés és repedezés is kialakulhat a sarkadon, mert a cipő folyamatosan ütögeti.

Mi az, ami egészséges?

Egy csodásan megtervezett, jól kiválasztott sportcipő természetesen mindig megfelelő, de aligha fogod viselni minden nap az iskolában, esküvőn vagy egy randin. A mindennapi viselethez egy öltöztető lapos vagy alacsony sarkú cipőt ajánlunk. Figyelj a megfelelő megtámasztásra a sarkadnál, illetve arra, hogy elegendő hely legyen a lábujjaid számára. Ideális esetben kell, hogy legyen egy fűző vagy csat, ami szintén a láb megtámasztásához fontos. Számtalan kutatás eredménye, hogy ha a cipőd kényelmes, akkor valószínűleg megfelelő is, de ha fáj a viselése, akkor érdemes másik lábbelit választani.

 

kamaszpanasz.hu (Fotó: retikul.hu)

http://civilhetes.net/eletmod/a-legkarosabb-cipok


 

h i r d e t é s