h i r d e t é s

A legnézettebb hazai weboldalak rangsora 2018

Olvasási idő
11perc
Eddig olvastam

A legnézettebb hazai weboldalak rangsora 2018

2018. október 19. - 13:45

 

Közel 30 millió látogatást kap naponta, a száz legnézettebb hazai weboldalt. Hírportálok, női magazinok, levelező- és apróhirdető oldalak szerepelnek a rangsor élen.

Illusztráció: pixabay.com

Négy év – 2018-ban – ismét elkészítettük a legolvasottabb hazai weboldalak TOP100-as listáját. Az élen az Index (vele együtt az Indapass), az Origo, a Startlap és 24.hu áll, de a leglátogatottabb tízes mezőnyébe befért a Blikk, a NLCafe, a Freemail, a blog.hu és a leglátogatottabb torrent oldal is. A tízes élmezőny napi hétszázezer látogatóval rendelkezik.

Nagyon fontos, hogy a lista csak a magyar oldalakat listázza, így nem szerepelnek rajta a külföldi weboldalak, például a Facebook, Google, Youtube és társaik. Ez tudatos döntés volt, a lista összeállításakor kifejezetten a magyar oldalakra voltunk kíváncsiak.

A másik fontos információ, hogy a lista a 2017-es év második félévének és a 2018-as év első félévének adatain alapul (de nem ölel fel egy teljes évet). Azért választottuk ezt az időszakot, hogy a karácsonyi szezon is szerepeljen az elemzésben.

Minden további magyarázat helyett álljon itt a legolvasottabb hazai weboldalak listája, majd azt követően az elemzés!

Forrás: ite.hu

Mit látunk pontosan a táblázatban?

Az első oszlopban értelemszerűen az adott domain helyezése látható a látogatottság alapján, míg a második oszlopban a domain neve.

A harmadik oszlop a legérdekesebb, ebben látható az adott oldal látogatottsága. Pontosan milyen látogatottságról van szó?

Nos, a mutatott érték a napi átlagos látogatás az adott oldalon, azaz, hogy átlagosan a vizsgált időszak alatt naponta hány látogatást kapott az oldal (magyarán szólva: hány alkalommal nézték meg az adott weboldalt naponta). A látogatásszám mellett látható némely weboldal esetén egy kis „b” betű is. Ez mutatja, hogy becsült adatról van szó, azaz nem való/mért értékről.

Honnan származnak a látogatottsági adatok?

A mért nézettségi adatok a weboldalak által nyilvánosan publikált adatokból származnak, amely dkt.hu oldalon bárki által elérhető. A becsült adatok forrása a Similarweb.com.

Ahol rendelkezésre állt ott a mért adatokat összevetettem a Similarweb által adott értékekkel, és a Similarweb jellemzően felülbecsüli a nézettséget a mért adatokhoz képest. A túlbecslés jellemzően 0-50% között mozog, bizonyos oldaltípusok esetén magasabb (pl.: videós oldalak). Ugyanakkor mivel ezen oldalak esetén nincsenek nyilvános adatok, ezért a Similarweb becslései jelennek meg a táblázatban.

(A becsült és mért adatok együttes szerepeltetése miatt értelemszerűen a lista sorrendje nem teljesen pontos, és a mutatott konkrét látogatószámok is több helyen csak becslések, és nem alkalmas üzleti döntések meghozatalára, csak tájékozódásra alkalmas!)

További adatok

Az „Indulás éve” oszlopban nem feltétlenül az adott weboldal indulásának éve látható, mivel ez sok esetben utólag már nem volt kideríthető, hanem a domain registrálásának időpontja. az adatok meghatározásához a WayBack Machine-t használtam.

Végül az utolsó oszlopban a „Hivatkozó domainek” láthatóak. Ez mutatja meg, hogy az adott weboldalra, hány másik domainről mutat link. Ez az érték keresőoptimalizálási szempontból fontos, hiszen ez mutatja meg, hogy az oldal milyen linkerővel rendelkezik, ami alapvetően befolyásolja a Google rangsorolását is.

Egy kis értékelés

A lista teljes értékelésébe nem mennék bele, hiszen rnegeteg szempont alapján lehetne feldolgozni, inkább csak néhány érdekességet említenék meg.

A 2014-es listához képest 44 helyen cserélődött a TOP100-as lista, ami egy meglepően magas szám. Ugyanakkor a lista elején kisebb volt a mozgás, mint a hátsó részén. A lista tetejére bekerült például a ripost.hu, az emag.hu és az edigital.hu, amelyek korábban a 100-as listára sem fértek fel.

A listát alapvetően a hírportálok és más tartalomszolgáltatók uralják, de szép számmal vannak jelen a most már a webáruházak, a bankok és az oktatási intézmények is. Különösen a webáruházak térhódítása jól kivehető, ami a vásárlási szokások megváltozásának köszönhető, hiszen egyre többen vásárolnak online.

A félig-meddig illegális szolgáltatók is szép számmal jelen vannak a nézettségi listán, így a torrent oldalak, online film oldalak, sorozatoldalak. ezeknél az oldalaknál jellemző, hogy a domain indulási éve igen friss, jellemzően csak néhány év. Ezeknek az oldalak általában volt egy “elődjük”, azaz egy olyan domain, ahol korábban volt elérhető ugyan az a tartalom, de ezeket az oldalakat éppen a szürke zóna miatt gyakran mozgatják új domainnévre.

Feltűnő az is, hogy a lista életkora öregedő tendenciát mutat, azaz egyre idősebbek a listán lévő oldalak. Míg 2014-ben a listán lévő oldalak átlagéletkora 10,6 év volt, addig a 2018-as listán az átlagéletkor már 12,8 év. Azaz, ha lassan is, de jellemző tendencia, hogy koros oldal kell ahhoz, hogy egy weboldal felkerülhessen a TOP100-as listára. Minden nem jelenti azt azonban, hogy új oldal ne kerülhetne fel. A Player.hu, Faktor.hu vagy éppen a 888.hu csak néhány éves oldalak.

Keresőoptimalizálási, azaz SEO szempontból érdekes az is, hogy mely weboldalakra mutat a legtöbb link. E tekintetben a blog.hu az első a maga 50 ezer hivatkozó domainjével, amit szorosan követ az elte.hu (49 ezer) és a bme.hu (48 ezer), a listából még az index.hu emelkedik ki a maga 46 ezer hivatkozó domainjével. Ezt követően még négy oldal rendelkezik 20 ezres számot jelentősen meghaladó számmal, a többi oldal a listán 10 ezer vagy annál kevesebb hivatkozó domainnel rendelkezik.

A korábbihoz képest visszaszorulóban vannak a Facebook-forgalomra épülő trash site-ok is (mindenegyben, napiszar, stb.), vélhetően a Facebook szigorításainak köszönhetően.

Természetesen rengeteg egyéb szempontból is lehetne értékelni a listát, én itt csak néhány érdekességre akartam felhívni a figyelmet.

A táblázat másolható, de kérem a forrást linkelni!

Leglátogatottabb hazai weboldalak 2014-ben

Alább olvashatod 2014-es felmérésünk anyagát és eredményei, a cikk ezen része 2014 februárjában készült.

Az ite.hu online marketing hírportál állította össze a száz legnézettebb hazai weboldal rangsorát. A lista élén napi félmillió egyedi látogatóval álló oldalak állnak, a freemail, az origo, a startlap, az index és a blog.hu. A listavezető aprod.hu pontos látogatottsági adatai nem elérhetők, de a becslések szerint jelenleg ez lehet a legnézettebb hazai weboldal.

Az első tíz helyre befért még a hir24.hu, a nlcafe.hu, az idokep.hu és a port.hu is. Az első tíz alsó határ nagyjából 300 ezer egyedi látogatónál húzódik.

A táblázatban látható látogatottsági adatok a hazai weboldalak, hazai egyedi valós felhasználóinak számát mutatja január hónapra átlagolva. A mért adatok forrása a Gemius-Ipsos publikus adatbázisa, a b betűvel jelzett más webaudit szolgáltató, vagy egyéb becsült adat (részletesebben lásd lent). A táblázatban nem szerepelnek a külföldi oldalak (Google, Youtube, stb.) sem a külföldi látogatók.

Minden további ismertetés helyett álljon itt a száz legnézettebb hazai weboldal listája, majd utána a részletes elemzés.

Forrás: ite.hu

A weboldalak mutatói

Javítás: Sok visszajelzés érkezett, amelyben az Alexa megbízhatatlanságát jelezték. Ezért itt egy kis javítást, bővebb magyarázatot adunk. Az Alexa lista arra szolgált, hogy ne maradjon ki véletlenül sem olyan oldal, amely nem rendelkezik webaudit adatokkal. A nagy oldalak rendelkeznek ilyen mért adatokkal, de egyes jelentős látogatottsággal rendelkező egyéb oldalak nem, ilyen pl. a torrentoldalak, a gyakorikerdesek.hu, likeblogok stb. Az Alexa abban segített, hogy ezeket a weboldalakt is észleljük, és megpróbáljunk másodlagos látogatottsági adatot szerezni hozzá. Ezeket a táblázatban b betűvel jelöltük. (Javítás vége.)

A táblázatban kilenc adatot ismertetünk. Az első oszlopban az adott weboldal helyezése látható a napi egyedi látogatószám alapján. A második oszlopban az adott weboldal domainje látható, míg a harmadik oszlopban a napi egyedi hazai látogatószám.
A felmérés legnehezebb része a ez utóbbi adatok összegyűjtése volt. Alapvetően három forrásból dolgoztunk, az Alexa webhelyrangsorával, a nyilvános webaudit adatokból, és egyéb forrásokból (médiaajánlatok, stb.).

A rangsor alapja az Alexa 500-as magyarországi rangsora volt. Ebből eltávolítottuk a külföldi oldalakat, majd az egyes weboldalakhoz kerestünk látogatottsági adatokat. Ahol rendelkezésre álltak, ott auditál, mért adatokat használtunk, ahol nem ott a médiaajánlatokban szereplő adatokból dolgoztunk. Ez utóbbiak csak becsült adatok, amelyet jeleztünk is a táblázatban. Ezt követően a rangsort más a valós látogatottsági adatok alapján újrarendeztük.

Sajnos számos weboldal esetén nem voltak elérhetőek nyilvános webaudit adatok, így ezeknél a médiajánlatokban, a Sales Houseok publikus adataiban, médiahírekben szereplő adatokhoz fordultak. Ezeket a táblázatban b betűvel jeleztük, hogy itt becsült adatokról van szó. Bár nyilván itt az adatok nem pontosak, ám az Alexa helyezés jól kontrolálta ezt a módszert. A százas listának negyede becsült adatból dolgozik, a többi mért látogatószámon alapul. Bár a lista nem teljes pontossággal mutatja a sorrendet, az alkalmazott módszerek segítségével jelentős hiba nem valószínű. A legnagyobb bizonytalanság a lista első felében található öt becsült látogatottságú oldalnál van. Sajnos épp a listavezető aprod.hu-nál nincsenek mért adatok, a becsült adatok forrása itt a HVG egyik ebben a témában írt cikke.

A táblázatban következő oszlopában közöljük az oldal jellegét is tájékoztatásképpen, bár a pontos besorolás nem volt minden esetben könnyű feladat, mégis információt ad az oldal jellegéről. Az ötödik oszlopban a domain regisztrálásának éve található. Ettől csak az aprod.hu esetében tértünk el, mivel itt viszonylag új brandről van szó, és a korább domain tulajdonos ettől teljesen eltérő oldalt üzemeltetett. A többi oldal esetén nem tudunk hasonló jelentőségű váltásról.

A hatodik, hetedik oszlopban a weboldalak erejét mutató számok találhatóak, amelyek elsősorban a keresőoptimalizálás során mutatja egy-egy oldal erejét. A PA, azaz Page Authority, és a DA, azaz Domain Authority a moz.com mérőszámai, és amely azt mutatják, hogy egy-egy weboldalnak mennyi esélye van, hogy jól szereplejen a Google találati listáján. A mutatók 0-100-ig terjedő logaritmikus skálán alapszanak, amely számos tényezőt, így az oldalra mutató linkek számát, erejét, bizalmi értékét és egyebeket vesznek figyelembe.
Végül az utolsó oszlopban szerepelnek az Alexa magyarországi rangsorában az oldalak által elfoglalt helyezések.

A látogatottsági ás Alexa adatok, ahol rendelkezésre álltak a 2014-es, január havi átlagos egyedi látogatószámot mutatják. Egyes esetekben, ahol ezek az adatok nem voltak elérhetőek, ettől némileg eltértünk, ezeket becsült adatként jelöltük meg.

Még annyit megjegyzésként, hogy az Alexa lista tartalmazza azokat a weboldalakat is, amelyek nem nevezhetőek magyarországi oldalaknak (Facebook, Google, Youtube, stb.) ezeket a listából kivettük, mert kizárólag a hazai oldalak rangsorára voltunk kíváncsiak.

A lista értékelése

A hazai weboldalak rangsorát nagyon sokféleképpen lehet értékelni, itt elsősorban a saját szubjektív észrevételeinket tesszük meg.
Az első talán legérdekesebb felfedezés, hogy milyen kicsi is a hazai internet. Bár rengeteg oldal létezik, a százas lista kevés meglepetést tartogat, általában olyan weboldalakról van szó, amelyet a legtöbb internethasználó ismer.

Vannak persze meglepetések a listán. Talán az egyik legnagyobb meglepetés a listavezető apróhirdető oldal, amely viszonylag új, és vélhetően az óriási médiakampánynak köszönheti vezető pozícióját.

A másik vaskos meglepetés a trash blogok megjelenése a százas listán. Ezek általában igénytelen megjelenésű, a fiatal korosztály megszólító „humoros” weboldalak, amelyek naponta több tízezer látogatót vonzanak. Bár itt csak a százas listát publikáltuk, a lista további részében számos hasonló trashblog szerepel igen előkelő helyen, jelentős látogatottság mellett.

Talán a lista egyik igazi meglepetése a gyakorikerdesek.hu előkelő helye. Az oldal látogatottsági adatai az oldalról származnak, és némileg ellentmondnak, de az Alexa helyezések megerősítik, hogy az oldal valóban napi több százezres látogatószámmal rendelkezik.
Témáját tekintve egyértelmű, hogy a híroldalak mind számban, mind látogatottságban a piacvezetők a hazai weben, de igen jól szerepelnek a női magazinoldalak is. Ezen a két csoporton túl hasonló arányban más téma már nem magaslik ki a mezőnyből. Jól szerepelnek a hirdetős-aukciós oldalak, jelen vannak a blogoldalak, ingyenes weboldalak, és hírgyűjtő oldalak is, de jelentős látogatottsággal bír, néhány régi és jól ismert levelező, időjárási, vagy gazdasági portál is.

A weboldalak között elég szép számmal szerepelnek a bankok, telefontársaságok és állami cégek weboldalai is, így a MÁV, a SZTAKI, vagy éppen a kormányzati portál.

A közösségi média és erotikus tartalmú oldalak nincsenek jelentős számban a listán. Ennek oka feltételezésünk szerint az, hogy a külföldi portálok ezt a piacot jórészt lefedik, így a hazai oldalak az általános érdeklődéshez képest viszonylag szerény látogatószámmal rendelkeznek.

Bár az oldalak böngészve jól látszik, hogy elsősorban a régi, jól ismert brandek lelhetőek fel, az is egyértelmű, hogy az internetes piacra még mindig jó eséllyel lehet betörni. Ezt példázza a jófogás.hu, vagy az apród.hu esete, amelyek alig három éve vannak jelen a hazai piacon, de nem régi a hir24.hu sem. Vannak olyan új kezdeményezések is, mint a 2011-es indítású hir.ma, vagy a cink.hu, amelyek szintén ráfértek a százas listára. Sőt, a hir.ma korábban a közösségi médiának köszönhetően ennél jóval előkelőbb helyen is szerepelt már.

Az is kiolvasható az adatokból, hogy a keresőoptimalizálás, és a linkháttér sem elengedhetetlen a sikerhez. Bár általában az erős linkháttérrel rendelkező oldalak jól szerepelnek, vannak igen gyenge mutatójú weboldalak is. Ez azt mutatja, hogy jó tartalommal, vagy éppen a célközönség igényeinek kiszolgálásával és a közösségi média bevonásával is lehet nagy látogatottságot biztosítani.

Bár itt csak a százas listát hoztuk nyilvánosságra, dolgozunk annak további bővítésén is, azonban egyelőre az első száz után egyre kevesebb mért adattal rendelkezünk, és egyre magasabb a becsült adatok aránya. Éppen ezért ezeket az adatokat a bizonytalanságok miatt nem publikáljuk most, ám tervezzük ennek pontosítását, és amennyiben ez sikeres lesz, úgy a lista további részét is bemutatjuk majd. Terveink szerint a listát rendszeresen frissítjük is, ha szeretnének hírt kapni a frissített, vagy bővített listáról, kérjük iratkozzanak fel hírlevelünkre, vagy csatlakozzanak Facebook, Google+ közösségeinkhez.

A lista összeállításához, kizárólag nyilvánosan elérhető adatokból dolgoztunk, amit a weboldal tulajdonosainak döntése alapján publikusak. Az esetleges hibákért felelősséget nem vállalunk.


 

Kommentek

h i r d e t é s