h i r d e t é s

A lelki egészség világnapján

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A lelki egészség világnapján

2015. október 08. - 16:00
1 komment

 

Október 10-én, a Lelki Egészség Világnapján újra nagyobb figyelem kerül a társadalom és az emberek mentális egészségére. 

A kép illusztráció. - Forrás: peterfykineziologia.hu

Pszichiáterek szerint a mentális betegségek „járványa” fenyegeti társadalmunkat, annak ellenére, hogy ezek diagnózisa szubjektív, és valódi orvosi eszközökkel ki sem mutathatóak. A világnap alkalmából egy civil szervezet önkéntesei a témával kapcsolatos információs kiadványokat osztanak Budapest belvárosában.

Bár a társadalom lelki egészsége rendkívül fontos, nincsenek olyan diagnosztikai eszközök, amelyekkel a pszichiátria által „betegségnek” tartott állapotok objektíven kimutathatóak lennének. A Magyar Pszichiátriai Társaság egyenesen „hárommillió depresszióssal” riogatja az ország közvéleményét, miközben a Szakmai Kollégium Pszichiátria és Pszichoterápia Tagozatának állásfoglalása így fogalmaz: „A tudomány jelen állásában nem rendelkezünk a pszichiátriában olyan vizsgálati eszközzel, amelynek segítségével pszichiátriai diagnózist meg lehetne állapítani, mint például vérnyomásméréssel a hipertóniát [magas vérnyomást], vagy a vércukor mérésével a cukorbetegséget.” Vagy ahogyan a néhány éve elhunyt, hírneves magyar származású amerikai pszichiátriaprofesszor, Dr. Thomas Szasz fogalmazott: „Nem létezik olyan vér- vagy másfajta biológiai vizsgálat, amellyel a mentális betegség megléte vagy hiánya megállapítható.”

Sajnálatosan szaporodó jelenség, hogy manapság egyre többféle emberi problémát, nehézséget bélyegeznek „mentális betegségnek”. Olyan állapotok, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt az élet természetes velejárói voltak, a pszichiátria diagnosztikai kézikönyve szerint ma már „mentális rendellenességek”, amelyekre azután „gyógyszert” lehet felírni – ami természetesen egy sok milliárd dolláros és egyre terjeszkedő pszichiátriai gyógyszeripart táplál. A pszichiátria szerint ma már mentális betegségnek számít a „serdülőkori lázadás-zavar”, de az orrpiszkálás, körömrágás, ujjszopás, alvajárás vagy az iskolakerülés is.

A lelki egészség világnapja alkalmából az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű emberjogi szervezet önkéntesei információs kiadványokat osztogatnak Budapest belvárosában, hogy ezekről a tényekről tájékoztassák a nagyközönséget. A szervezet fontosnak tartja felhívni a figyelmet, hogy a pszichiátriai kezelésekhez használt tudatmódosító szereknek nem csupán a mellékhatásaik riasztóak és veszélyesek, de az emberek lelki egészségét sem tudják helyreállítani, csupán a kellemetlen tüneteket képesek kémiailag elnyomni. Ugyanakkor, mivel a népesség mentális egészsége a társadalom sikeres működése szempontjából nagyon fontos, olyan programoknak kellene támogatást nyújtani, amelyek valóban az emberek lelki egészségét szolgálják.


 

h i r d e t é s