h i r d e t é s

A magyar gazdaság egy fokkal a bóvli felett maradt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A magyar gazdaság egy fokkal a bóvli felett maradt

2018. február 17. - 08:43

 

Megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását pénteken a Standard & Poor's. 

Forrás: Hürriyet Daily News

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlanul pozitív kilátás érvényes.

A magyar államadós-osztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében a cég jelezte, várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalékhoz közeli ütemben növekszik, csak mérsékelten lassabban, mint 2017-ben. A besorolásra érvényes pozitív kilátás elsősorban annak lehetőségét tükrözi, hogy a magyar gazdaság erősödő mérőszámai segíthetik a bankrendszerben folyamatosan zajló javulást, és ezzel megerősíthetik a monetáris politika transzmissziós csatornáját.

A hitelminősítő szerint a magyar növekedés tényezői közé tartozik a reálbérek és a foglalkoztatottság növekedése által hajtott fogyasztási boom, a költségvetési ösztönzés, a minimálbérek emelése, az Európai Unió strukturális és kohéziós folyósításainak jelentős gyorsulása, a lakástámogatásokra fordított összeg növelése, a magánszektor pénzügyi mérleghelyzetének erősödése, valamint a folytatódó euróövezeti fellendülés.

A Standard & Poor's egyben visszavonta a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) érvényben tartott, szintén BBB mínusz besorolást a bank kérésére. 12-18 havi távlatban felminősítheti a magyar adósosztályzatot, ha a pénzügyi szektorban végbement legutóbbi javulások erősítik a hatóságok képességét a hazai monetáris kondíciók befolyásolására.

A hitelminősítő szerint azonban az általa valószínűsített növekedés meghaladja a magyar gazdaság hosszú távú növekedési potenciálját. (MTI) / 168ora.hu


 

h i r d e t é s