h i r d e t é s

A magyar kártya

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

A magyar kártya

2020. november 14. - 12:56

 

Orbán A-terve nem jött be, B-terve nincs

Kerner Zsolt szerint (24.hu) Orbánnak nem volt, de nem is lehetett B terve Trump veresége esetére. Ezért aztán betlizett, mindent egy lapra tett föl.
És vesztett.

Nem vitás, hogy Orbán egyértelműen elköteleződött Trump mellett, olyan stílusban becsmérelte az amerikai demokratákat, a Trump (és Orbán) iránt ellenséges, vagy csak kritikus amerikai sajtót, hogy onnan nehéz visszatérni. Hitler és Ribbentrop rikácsoló hangja az, amit Orbán, Szijjártó, Kovács Zoltán, Varga Judit és Deutsch megenged magának bárkivel szemben, aki kritikus hangot üt meg a magyarországi fejlemények miatt. B terve nem lehetett. De a kármentés fogalmát se ismeri! Létezik ugyanis a politikai realitás, melyet függetleníteni kell/ene szimpátiáktól és ellenszenvektől. Nem vártuk Orbántól, hogy Biden győzelméért szorítson, vagy, hogy örüljön neki. De negligálni a tényt, hozzá a legotrombább módon, minden diplomáciai protokollt felrúgva várni a gratulációval, a közszolgálati médiában egyszerűen agyonhallgattatni az eredményt, az egyéb lakájmédiában becsméreltetni Joe Bident – ez az ostobaság csimborasszója! Ennek pedig csak feketeleves lesz a jutalma.

Tudjuk, hogy Orbán hadilábon áll a valóság elfogadásával, hisz a Leni Riefenstahl által egykor – sajnos – csodálatos tehetséggel megénekelt „akarat diadalában”. Mint Hitler. (Neki se jött be.) De ezzel a mostani hozzáállásával végleg fölvéste magát Biden fekete könyvének első lapjára.

Mert, bár Biden se rajong Orbánért, tudomásul kell vennie, hogy Orbán a magyar miniszterelnök, és abban a néhány kérdésben, mely fölmerül, együtt kell működniük. Mit fog tudni elérni Orbán Bidennél ezek után?

Nézzünk egy másik, Orbán-fajtájú címeres gazembert, Netanjáhút! Ő is trumpista, ugyanolyan ellensége (és otthon leépítője) a demokratikus jogállamnak, mint Orbán, vagy Trump, akivel kölcsönösen mindent megtettek egymás támogatásáért. Trump például mindig (az izraeli) választások elé időzítette az újabb és újabb annexiós engedményeit. Netanjáhú azonban a demokratákkal is ápolt bizonyos (halvány) kapcsolatokat, az elsők közt üdvözölte Bident a győzelme után, és kijelentette, hogy Biden is Izrael barátja.

Jó! Izrael sokkal fontosabb játékos a világpolitikában és az amerikai külügy számára, mint a töpszli Magyarország. Mégis! Van két alapvető különbség Orbán , meg Netanjáhú közt: Netanjáhú ugyanaz az égetni való pokolfajzat, mint Orbán (Trump). De sokkal okosabb. És nem sült paraszt! Netanjáhú otthon a politikai túlélésért küzd, méghozzá a legszennyesebb eszközökkel. (Más tőle – ezektől – nem is várható.)

Reméljük, eredménytelenül! De egy biztos: ha marad, Bidennel is megtalálja majd a közös hangot. Kénytelenek lesznek rá. Ez a realitás. Orbán viszont szánalmas ordító egérként mindenkit magára haragított, és lassan egyedül marad a porondon. Legalább – és erre Kerner is utalhatott volna - egy halvány C terv (a diplomáciában, sőt általában az emberi kapcsolatokban szokásos udvariassági formulák betartása – bármilyen keveset nyom is a latban, hiszen a „természetes minimum”), ha nem is lendített, de nem rontott volna a helyzeten. Biden is csak ember. És – joggal – vérig sértődhetett.

Jó ez Orbánnak? Ami mindegy. De: jó ez nekünk?

 

Név és cím a szerkesztőségben


 

Kommentek

h i r d e t é s