h i r d e t é s

A magyarok kedvenc ételei...

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A magyarok kedvenc ételei...

2022. október 26. - 19:50

Egy friss kutatásból kiderül, hányszor és hogyan étkezik a magyar és mik a kedvenceink.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Egy átlag magyar napi háromszor étkezik, amelyből csak egy meleg étel – derült ki a tadam.hu felméréséből. A reprezentatív kutatás a 2021-es év második felében készült, 500 magyar válaszaiból mérték fel, hogy a lakosság milyen étrendet követ, és mik a kedvenc ételeink. 

A válaszok alapján a magyar háztartások 58,6 százalékában senki sem követ speciális diétát, csak 17 százalék kerüli a cukorfogyasztást, 15 százalék laktózmentesen étkezik, a csökkentett szénhidrátbevitel csak a harmadik ebben a sorban, akik 8,8 százaléka gluténérzékeny. A vegetáriánus étrendet csak 4,4 százalék, míg a vegán táplálkozást mindössze 1,1 százalék tartja.

Az átlagos kalóriafogyasztás a felnőtteknél 1985 kcal per napra becsülhető.

HÉTKÖZNAP A MEGKÉRDEZETTEK TÖBB MINT FELE (54 SZÁZALÉK) ÉTKEZIK NAPI HÁROMSZOR, KÖZEL 20 SZÁZALÉK CSAK NAPI KÉTSZER. A DIETETIKUSOK ÁLTAL JAVASOLT ÖT ÉTKEZÉST CSAK 33 EMBER TARTJA AZ 500-BÓL.

Hétvégén is csak kevesen tízóraiznak vagy uzsonnáznak, a naponta négyszer étkezők aránya csekély mértékben ekkor 14-19 százalékra nő. Meleg ételt általában egyszer fogyasztunk, leginkább ebédre, a lakosság 55 százaléka hideget szokott vacsorázni, hétvégén ugyanakkor 40 százalék megengedi magának vacsorára is ezt a luxust.

Meglepő, de a rohanó életmód ellenére a háztartások 95 százaléka legalább heti háromszor főz. Több mint 400 ember csirkehúst készít, ezután következik a sorban a burgonya, a sertéshús, a tésztafélék és a paradicsom vagy paradicsomszósz. 

A magyarok kedvenc étele

Mondhatnánk úgy, hogy bármi, csak ki legyen rántva. A közkedvelt főételeink rangsora a következő:

  1. rántott csirkemellfilé,
  2. rántott karaj,
  3. rántott sajt.

A negyedik szintén tojással és zsemlemorzsával, olajban sütött fasírtgolyó, az ötödik pedig a sokak által utált, de úgy tűnik, ugyanannyi magyar számára finomnak talált rántott karfiol. (Index)


h i r d e t é s

Clicky