h i r d e t é s

A magyarok már Szkander béget is hamisítják?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A magyarok már Szkander béget is hamisítják?

2017. augusztus 02. - 13:05

 

Szobra lesz Budapesten Kasztrióta Györgynek alias Szkander bégnek, a legkiemelkedőbb albán történelmi személyiségnek, közölte a tiranai magyar nagykövetség. - írja a nepszava.hu.

Forrás: nepszava.hu

Erre valószínűleg büszkén dobogott volna az albán szív.

Csakhogy Albánia-szerte felháborodás söpört végig a szoborról készült első fotó láttán: nem ismernek rá az albánok saját történelmi hősükre

– írja a Balkan Insightra hivatkozva a 444.

Ez valami magyar, szerb vagy bolgár lehet, de biztosan nem albán!

– írta Facebookon Ardian Isufi, a tiranai egyetem professzora.

A professzor azt javasolja a magyar szobrásznak, hogy tanulmányozza jobban Szkander bég fiziológiai jellegzetességeit, és ne torzítsa tovább az albán kultúra nyugati ábrázolását. Sőt, felszólította az albán külügyminisztériumot, hogy tegyen valamit, hogy ne kerüljön ki ez a szégyenletes szobor a köztérre.

Aztán bekapcsolódott az albán média is: „Szégyen”, áll az egyik újságcikk címében. Ilir Luka albán művész szerint az a legnagyobb gond a szoborral, hogy összemossa az albán és a szláv népet, azt a látszatot kelti, hogy az albánok szlávok.

Az egyik budapesti Hunyadi János mellé szánt szobor bemutatójáról szóló Facebook-posztot azóta levette a budapesti albán nagykövetség.

A magyarországi albán nagykövet, Arian Spasse pedig gyorsan jelezte: a szobor alapvetően meg fog változni, és jobban fog hasonlítani az albánok által ismert és szeretett Szkander béghez.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s