h i r d e t é s

A magyarországi diktatúráról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A magyarországi diktatúráról

2020. április 24. - 18:31

Ki állítja meg Orbán Viktort?

Csak illúzió, hogy Magyarország vezetői tiszteletben tartanák a jogállamiságot: Orbán Viktor diktátorként kormányoz és belföldi erő nem tudja megállítani – írta egy közös cikkben Halmai Gábor alkotmányjogász és Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora, az autoriter rendszerek kutatója.

 

A két szerző azzal indított, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke nemrég azt nyilatkozta: várni kell, hogy meglássuk, a magyar felhatalmazási törvényt miként alkalmazzák, eddig ugyanis összefér az uniós joggal. Halmai és Scheppele szerint az uniós biztos túlságosan könnyedén elhiszi, amit a magyar kormány állít, de ez félrevezető.

Orbán Viktor nagyjából hetven kormányrendeletet írt alá a felhatalmazási törvény elfogadása óta, amelyek közül soknak nincs köze a járványhoz – írták. Példaként hozták fel azt, hogy a Kartonpackot állami irányítás alá vették, majd a saját embereiket ültették a cég vezetésébe. De az is nehezen védhető szerintük, hogy az innovációs és technológiai miniszter elérheti bárki személyes adatait a járványra hivatkozva, vagy, hogy a munkavállalók jogait korlátozzák.

És ami árnyékban maradt: az Alaptörvény megalkotása óta a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvényt nem kevesebb, mint 96 alkalommal módosította a kormányzó párt.

A legnagyobb problémát azonban az jelenti a cikk szerint, hogy a parlament kétharmados többsége, miután felemelték a tiszteletdíjaikat, gyakorlatilag feladta a hatalomgyakorlás jogát, és ezt a jogot a miniszterelnöknek adta át. A helyzet nem most kritikus, hiszen kétharmaddal a háta mögött a magyar kormányfő azt szavaztat meg, amit akar. De ha például két fideszes képviselő megbetegedne, netán meghalna, akkor máris borulna a kétharmad, Orbán mégis nyugodtan kormányozhatna tovább rendeletekkel, mintha mi sem történt volna.

Ráadásul mivel ezt a törvényt csak kétharmaddal lehet megváltoztatni, amíg a miniszterelnököt a képviselők legalább egyharmada támogatja, csak rajta múlik, meddig őrzi meg a korlátlan hatalmát.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s