h i r d e t é s

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A MÁV is nemet mondott a túlóratörvényre

2019. január 21. - 18:05

 

Miután múlt héten a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) épületénél tartottak sajtótájékoztatót, hétfőn egy újabb állami céget, a MÁV Start Zrt.-t látogatták meg ellenzéki képviselők annak érdekében, hogy aláírassanak a cégvezetéstől egy nyilatkozatot kérjenek arról, hogy a vállalat bojkottálja a rabszolgatörvényt. Máris eredmény született. - írja a napi.hu.

Illusztráció: pecs.ma

A politikusokat a MÁV vezetősége (köztük Homolya Róbert vezérigazgató) fogadta a székházban, ahol bő félórás - a média távollétében zajló - tárgyalás után a képviselők arról tájékoztattak, a cég nem tervezi alkalmazni az új túlóratörvényt.

Szerintük erre jelenleg jelenleg sem a munkáltató, sem a munkavállalók oldaláról nem mutatkozik igény

- idézi a portál.

A vasúttársaság számára átnyújtandó nyilatkozatot az ellenzék nevében Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő prezentálta a cég székháza előtt tartott sajtótájékoztatón. A politikus előrevetítette, hogy az MVM és a MÁV után jövő héten a Magyar Posta Zrt.-t fogják felkeresni a túlóratörvény elleni formanyomtatvánnyal. Bangóné szerint nagyon fontos, hogy kiderüljön, fellépnek-e közösen az állami cégek az új szabályozás ellen, és az is , hogy kinek a kérésére szavazták meg a fideszes képviselők decemberben a törvényt.

A MÁV-dolgozók és a túlórázás kapcsán a teljes képhez hozzátartozik, hogy a vasutas szakszervezet szerint a cég bár formálisan nem, de a gyakorlatban 2016 óta alkalmazza a rabszolgatörvényt

- értékel a merce.hu.

A cég akkor úgy növelte a munkaidőt, hogy az addig 8 órában dolgozó munkavállalóknak felkínálta, hogy 8,4 órában foglalkoztatná őket napi bontásban, amihez emelt bért kínált. a VDSzSz Szolidaritás december végén videóban biztatta tagjait, hogy mondják fel az erre született munkamegállapodást.

napi.hu


 

h i r d e t é s